Скандал в Австрії: виплати за зміни клімату отримували померлі

Четвер, 15 вересня 2022, 20:10

В Австрії закликали до негайного перегляду схеми так званих кліматичних виплат, які призначаються австрійцям для компенсації податку на вуглецеві викиди, оскільки їх отримують померлі люди.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Die Presse.

В Австрії "кліматичні виплати" отримують усі, хто на початок липня 2022 року прожив у країні 183 дні. Їх запровадили для компенсації податку на вуглецеві викиди, через який зросла вартість пального й енергоносіїв. Дорослі отримують по 500 євро, а діти – по 250.

Як з’ясувала Die Presse, існують випадки, коли "кліматичні виплати" отримували вже померлі австрійці. Таке, наприклад, сталося з Герхардом Ф. (прізвище не уточнюється), чия матір отримала 500 євро уже після смерті.

При цьому держава відмовилася повертати кошти за "кліматичними виплатами", оскільки вони виплачуються на домогосподарство, а отже, Герхард Ф. законно їх успадковує. А оскільки з моменту смерті до її реєстрації минають тижні, тисячі людей, як і Герхард, успадковують кошти від померлих родичів.

Після того як про ситуацію повідомили ЗМІ, австрійська партія "Нова Австрія – Ліберальний форум" (NEOS) закликала міністерство з питань клімату негайно переглянути схему "кліматичних виплат" з тим, щоб не марнувати бюджетні кошти.

Вони нагадали, що колишня генеральна секретарка правої Австрійської партії свободи Лаура Заксленер втратила роботу у 2019 році через критику схеми – заявивши, що "кліматичні виплати" не повинні призначатися шукачам притулку.

Як повідомлялося, австрійців закликають вимикати гаджети й митися в душі, щоб економити електроенергію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: