У Фінляндії сумніваються в законності рішення Естонії обмежити в’їзд росіянам – ЗМІ

П'ятниця, 16 вересня 2022, 22:27

Міністерство закордонних справ Фінляндії у непублічному меморандумі висловило сумніви щодо законності рішення Естонії обмежити в’їзд для всіх громадян Росії із шенгенськими візами – це може бути порушенням правил Шенгенської зони.

Як повідомляє "Європейська правда", текст меморандуму опинився в розпорядженні Yle.

"Естонія намагається апелювати до того, що власники туристичних віз із РФ та Білорусі загрожують громадському порядку, внутрішній безпеці та міжнародним відносинам на підставі своєї національності. Таке тлумачення з боку Естонії можна вважати юридично сумнівним", – йдеться в документі.

У меморандумі фінського МЗС робиться висновок, що Фінляндія не може зупинити в'їзд росіян з туристичними візами виключно на підставі громадянства. А Естонія своїм рішенням "порушує систему правових норм ЄС".

Як наголошує Yle, прилюдно така оцінка ніколи не звучала.

Глава МЗС Фінляндії вважає можливою повну заборону туристичних віз ЄС для росіян

Нагадаємо, Естонія з 18 серпня припинила пропускати російських громадян з шенгенськими візами, які видала країна. Зараз такі візи є приблизно у 25 000 російських громадян. Рішення про цю заборону ухвалили ще 11 серпня.

Крім того, країни Балтії та Польща з 19 вересня запроваджують жорсткі обмеження на в'їзд для громадян Росії з шенгенськими туристичними візами, незалежно від того, у якій країні вони видані. А 12 вересня набуло чинності рішення Ради ЄС про призупинення дії угоди про спрощення візового режиму з РФ.

Читайте також: Що змінить рішення ЄС про візи для росіян та чому воно не має задовольнити Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.