Німецьким лівим загрожує розкол через розбіжності у питанні санкцій проти РФ

Понеділок, 19 вересня 2022, 18:11

Німецька ліва партія Die Linke ("Ліві") може розділитися на дві частини, оскільки нерішуча позиція партії щодо економічних санкцій проти Росії спровокувала серію гучних відставок цього тижня.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє The Guardian.

Майбутнє німецької лівої партії опинилося під питанням після того, як вона не без труднощів потрапила до національного парламенту восени минулого року відповідно до спеціального положення для партій, які здобули три або більше місць у виборчих округах. Якщо троє з 39 делегатів вийдуть із партії, Die Linke втратить статус парламентської групи та привілеї щодо часу виступів і членства в комісіях.

Інсайдери партії кажуть, що такі відставки – це питання часу після тижня запеклої публічної боротьби через промову, у якій колишня співлідерка Сара Вагенкнехт звинуватила німецький уряд у "початку безпрецедентної економічної війни проти нашого найважливішого енергопостачальника".

"Так, звичайно, війна в Україні – це злочин", – сказала Вагенкнехт. "Але наскільки дурною є ідея, що ми можемо покарати Путіна, штовхнувши мільйони німецьких сімей у бідність і знищивши нашу економіку, тоді як "Газпром" отримує рекордні прибутки?" - заявила вона. Промову оплесками зустріло не лише керівництво Linke, а й делегати ультраправої Альтернативи для Німеччини (AfD).

Керівництво партії розкритикувало її заяви, відомі члени, такі як Ульріх Шнайдер, генеральний директор партійної асоціації, і фінансовий експерт Фабіо Де Масі вийшли з партії.

Німецька газета Taz повідомила, що прихильники Вагенкнехт вже виношують плани щодо у виборах до Європарламенту 2024 року для крила, яке може відколотися від Die Linke.

Такий розкол, ймовірно, означатиме кінець Die Linke через 15 років після того, як вона була заснована в результаті злиття наступниці партії Соціалістичної єдності Східної Німеччини та колишніх соціал-демократів, розчарованих керівництвом Герхарда Шредера, і трохи менше як через 10 років після того, як вона сформувала найбільшу опозиційну силу в Бундестазі 2013-17 років.

Хоча Die Linke загалом виступала проти постачання важкої зброї в Україну, вона проголосувала за економічні санкції проти Росії в травні, а з’їзд партії в червні засудив загарбницьку війну в Україні як "імперіалістичну".

У березні рада старійшин однієї з найбільш проросійських партій Німеччини "Ліві" випустила заяву з кремлівськими наративами. А після гучного скандалу була вимушена переписати її.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.