Ірландія збільшуватиме державну пенсію тим, хто продовжить працювати після 66 років

Вівторок, 20 вересня 2022, 16:03

Ірландія запропонує тим, хто старше 66 років, вищу державну пенсію, чим довше вони залишаться на роботі.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Відповідно до запропонованої гнучкої моделі, погодженої міністрами у вівторок, з 2024 року люди матимуть можливість продовжувати працювати до 70 років в обмін на вищу пенсію за кожен додатковий рік роботи.

Державна пенсія зараз становить 253 євро на тиждень для тих, хто виходить на пенсію в 66 років. Цей розмір збільшиться до 315 євро для тих, хто залишається працювати до 70 років.

Ставки соціального страхування будуть поступово збільшуватися з часом, щоб профінансувати ці заходи, сказав уряд.

Подібно до інших країн, Ірландія підвищила пенсійний вік до 66 років у 2014 році, але відклала плани його підвищення до 67 років минулого року і до 68 років у 2028 році після того, як пенсійний вік став головною проблемою на виборах 2020 року.

Натомість коаліція призначила Комісію з питань пенсій, рекомендації якої включали поступове підвищення пенсійного віку, щоб він досяг 67 років у 2031 році та 68 років у 2038 році, щоб допомогти впоратися з тим, що стане серйозною проблемою фіскальної стійкості.

Ірландія має молодий демографічний профіль порівняно з іншими країнами ЄС, але коефіцієнт утриманців похилого віку різко зросте в наступні два десятиліття, так що до 2050 року на кожну людину старше 65 років припадатиме трохи більше двох осіб працездатного віку, порівняно з майже чотирма зараз.

Міністерство фінансів підрахувало, що до 2030 року витрати, пов’язані зі старінням, будуть коштувати додаткові 3,3% валового національного доходу порівняно з витратами 2019 року.

Мері Лу Макдональд, лідер "Шинн Фейн", найбільшої опозиційної партії, яка має величезну перевагу в опитуванні громадської думки напередодні виборів у 2025 році, назвала пропозиції "троянським конем" для фактичного підвищення пенсійного віку до 70 років. Вона сказала, що його слід скоротити до 65 років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.