Президент Чорногорії запропонував дострокові вибори після провалу спроби сформувати уряд

Вівторок, 20 вересня 2022, 19:24

Президент Чорногорії Міло Джуканович запропонував провести дострокові вибори у вівторок після того, як три політичні блоки висунули консенсусного кандидата на посаду прем'єр-міністра, але угоду про це так і не підписали.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Balkan Insight.

Після розпаду уряду меншості прем'єр-міністра Дрітана Абазовича партії в парламенті мали час до півночі понеділка, щоб створити нову більшість або піти на дострокові вибори.

Три політичні блоки, які об'єднали зусилля в кінці 2020 року, щоб сформувати уряд і вперше за три десятиліття витіснити Демократичну партію соціалістів (ДПС) Джукановича в опозицію, заявили в понеділок, що вони погодилися висунути колишнього дипломата і міністра закордонних справ Міодрага Лекіча в якості призначеного прем'єр-міністра.

Разом вони контролюють 41 з 81 місця в парламенті, що достатньо для формування уряду.

Але президія руху URA Абазовича відмовилася офіційно підписати угоду про кандидатуру Лекіча.

Небойша Медоєвич, чий Демократичний фронт входить до одного з блоків, звинуватив Абазовича, який йде у відставку, у передвиборчому маневруванні.

"Метою Абазовича було шантажувати інші політичні блоки і розвалити угоду, щоб його уряд міг підготуватися до дострокових виборів", - написав він у Твіттері. Однак, пропозиція Джукановича про дострокові вибори також має бути схвалена більшістю депутатів.

"Я вважаю, що це найбільш оптимальне рішення в нинішній політичній ситуації", - сказав президент.

"Воно створює можливість організації дострокових парламентських виборів у найкоротші терміни, що дасть можливість обрати уряд, який буде діяти в повному обсязі" – заявив він.

"Регіональний і глобальний контекст, а також політичні та безпекові виклики, економічні та фінансові проблеми, з якими стикається Чорногорія, вимагають компетентного та ефективного уряду" – наголосив Джуканович. Він сказав, що "немає політичної згоди" щодо формування нового уряду.

Після того, як мандат парламенту буде офіційно оголошено завершеним, через 60-90 днів мають бути проведені вибори.

ДПС Джукановича прагне повернутися до влади після двох нетривалих урядів, в яких вона вперше за три десятиліття формально не відігравала жодної ролі.

Перший зазнав краху в лютому цього року після вотуму недовіри в парламенті. Після цього Абазович сформував уряд меншості, до якого ДПС формально не входила, але отримала підтримку в парламенті. Потім ДПС допомогла організувати ще один вотум недовіри, який призвів до падіння цього уряду 19 серпня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: