Уряд Чорногорії повалили через угоду з сербською церквою

Субота, 20 серпня 2022, 08:15

У Чорногорії парламент повалив вотумом недовіри прозахідний уряд Дрітана Абазовича.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Balkan Insight. 

Чорногорський уяд у п’ятницю був відправлений у відставку голосами 50 депутатів 81-місного парламенту. 

Як уряд Чорногорії дав “друзям Путіна” шанс на реванш

Парламент підтримав вотум недовіри, ініційований партією президента Міло Джукановича та меншими партіями в правлячій коаліції, що погіршило політичну нестабільність у країні. Адміністрація на чолі з Абазовичем стала урядом із найкоротшим періодом правління в політичній історії Чорногорії – вона прийшла до влади лише у квітні.

Голосування відбулося через три тижні після підписання угоди Чорногорії з Сербською православною церквою. Хоча просербські партії високо оцінили цей крок, партнери Абазовича по правлячій коаліції закликали до дострокових виборів, заявивши, що документ було підписано без широкого консенсусу.

У Чорногорії ініціювали вотум недовіри уряду через таємну угоду з сербською церквою

Голосування розірвало політичний альянс між Абазовичем і Демократичною партією соціалістів, очолюваною політичним ветераном Міло Джукановичем, який втратив владу в серпні 2020 року після трьох десятиліть перебування на посаді, але в квітні почав підтримувати адміністрацію Абазовича.

"Те, що зараз відбувається в Чорногорії, матиме один результат: або Міло Джуканович, або Дрітан Абазович зникнуть з політичної сцени. Це політичний конфлікт, у якому хтось повинен зазнати поразки", - сказав Абазович у парламенті за кілька хвилин до голосування про вотум недовіри.

Абазович також звинуватив організовані злочинні групи, які займаються контрабандою сигарет і кокаїну, у фінансуванні деяких політичних груп, які стоять за вотумом недовіри.

Парламент Чорногорії засудив війну Росії проти України

Чорногорія розділена щодо домінуючої ролі церкви та зв’язків країни з Сербією. Критики звинувачують Сербську православну церкву у просуванні інтересів сусідньої держави . Крім того, керівництво сербської церкви не визнає повною мірою незалежність Чорногорії.

Прозахідні групи в Чорногорії бачать угоду з церквою як ознаку неправомірного впливу Сербії та Росії в їхній країні, особливо на тлі війни Росії проти України.

Абазович наполягав на тому, що угода вирішить давню внутрішню проблему та допоможе усунути глибокі розбіжності між проєвропейськими партіями та прихильниками тісніших відносин із Сербією та Росією.

Поки що Абазович, ймовірно, тимчасово продовжуватиме керувати урядом, поки не буде ухвалено рішення щодо його наступника.

Попередній просербський і проросійський уряд Чорногорії, очолюваний Здравко Кивокапічем, був усунений у результаті голосування за недовіру в парламенті 4 лютого цього року після всього 14 місяців перебування при владі.

Читайте більше: До кризи через церкву: як проросійські сили отримали шанс на реванш у Чорногорії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.