Прем’єр Польщі: на мобілізацію в РФ НАТО має відреагувати підтримкою України

Середа, 21 вересня 2022, 14:59

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що НАТО повинен відповісти на часткову мобілізацію в Росії підтримкою України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє RMF24.

"Попередня інформація про часткову мобілізацію в Росії підтвердилася. Росія продовжуватиме роботу зі знищення, вона намагатиметься знищити Україну, захопити частину територій", - заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, який спостерігав за навчаннями "Ведмідь-22" у Новій Дембі (Підкарпатське воєводство) у середу.

За його словами, останнім часом Росія зазнала кількох серйозних поразок, "тому вони дістали інший план, вони хочуть змінити кордони і карти на очах у світу, вони хочуть захопити і анексувати частину територій".

"Ми не можемо з цим погодитися. Ми хочемо жити з Росією в мирі, з мирною Росією, з миролюбно налаштованою до світу Росією. Але коли Росія демонструє свою жорстоку силу, ми повинні демонструвати свою оборонну силу", - наголосив Моравецький.

"У відповідь на цю мобілізацію вся спільнота вільних держав, і зокрема спільнота НАТО, яка є найсильнішим альянсом в історії світу, має відповісти підтримкою України. Росія не може перемогти в Україні", - сказав він.

Він зазначив, що членство в НАТО "є для нас потужною гарантією безпеки, але крім цього союзу, де ми разом воюємо, підтримуємо Україну в її боротьбі за свободу, важливі також польська оборона і польське військо". "Сьогодні ми маємо дуже хорошу співпрацю з нашими союзниками, але також маємо чудову програму модернізації польської армії", - наголосив він.

Він нагадав про збільшення видатків на оборону за останні роки з понад 30 млрд злотих до майже 100 млрд злотих, що заплановано в бюджеті на наступний рік, а також про план виділення позабюджетних коштів на закупівлю озброєнь.

Міністр оборони Британії Бен Воллес назвав останні рішення Путіна його де-факто визнанням того, що Росія почала програвати. 

Посол США в Україні Бріджит Брінк також назвала рішення РФ про мобілізацію та псевдореферендуми "ознаками слабкості й провалу".

Посол Євросоюзу Матті Маасікас наголосив, що Україні потрібен мир на її власних умовах, з повагою до суверенітету й територіальної цілісності України, і ЄС продовжить підтримку

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.