Німеччина та Іспанія тиснуть на Францію через добудову газогону з Піренеїв

Четвер, 22 вересня 2022, 10:41

Німеччина, Іспанія та Португалія застрягли в енергетичній суперечці з Парижем щодо газопроводу з Піренейського півострова до Північної Європи — і вони погрожують обійти Францію, якщо вона продовжуватиме протистояти плану.

Про це пише Politico, повідомляє "Європейська правда".

Три країни розчаровані через опір президента Франції Еммануеля Макрона завершенню трубопроводу MidCat вартістю 3 мільярди євро.

По трубопроводу можна було б транспортувати газ, що надходить з Північної Африки, а також з восьми терміналів зрідженого природного газу в Іспанії та Португалії, через Піренеї до Франції та далі до Німеччини.

У довгостроковій перспективі іберійські країни планують використовувати трубопровід для продажу зеленого водню власного виробництва в Північну Європу.

Уряди Іспанії та Німеччини проведуть консультації в іспанському місті Ла-Корунья 5 жовтня, а наприкінці минулого місяця обидва уряди підтвердили свою підтримку проєкту.

Але Франція наполягає на своєму небажанні відновити проєкт, який був закритий у 2019 році. Макрон нещодавно зазначив, що існуючі трубопроводи, що з’єднують Францію та Іспанію, використовуються лише на 55% потужності, стверджуючи, що немає потреби в інших.

"Ідея про те, що MidCat може вирішити проблеми з енергопостачанням континенту, є хибною, фактично хибною", — заявив президент Франції раніше цього місяця.

Єврокомісія також налаштована скептично. Раніше цього місяця комісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон сказав: "Незрозуміло, чи буде такий проєкт мати економічний сенс".

У короткостроковій перспективі Париж хоче продавати газ зі своїх чотирьох LNG-терміналів до Німеччини, а не бути просто транзитною країною для газу з півдня, заявили офіційні особи ЄС і Франції.

У довгостроковій перспективі Франція сподівається продавати водень, вироблений за допомогою ядерної енергії, сказав високопоставлений французький чиновник. Критики кажуть, що якщо MidCat не буде побудовано, то Франція фактично закриє конкуренцію з Піренейського півострова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.