ЄС бачить перші кроки у виконанні рекомендацій, які дали Києву разом зі статусом кандидата

Четвер, 22 вересня 2022, 11:19

У Єврокомісії помітили перші кроки України для виконання тих семи рекомендацій, які вона отримала разом зі статусом кандидата на вступ до ЄС.

Про це в інтерв’ю "Європейській правді" розповіла заступниця генерального директора Генерального директорату з питань сусідства та переговорів про розширення ЄК Катаріна Матернова.

Вона зазначила, що цей список завдань не є переліком реформ для статусу кандидата - Україна вже є кандидатом, а 7 пунктів означають, що Україні надали цей статус з розумінням того, що Київ самостійно виконає ці кроки.  

"Це свідчить про те що у наших відносинах – високий рівень довіри та тісна взаємодія. Але тепер ви маєте виконати це для будь-якої дискусії про наступні кроки. Та підкреслю – це не робить ваш статус кандидата обумовленим. Ви вже є кандидатом у члени ЄС. 

І я дуже рада бачити, що частину з цих кроків ви вже здійснили. Наприклад, призначили главу антикорупційної прокуратури, призначили членів етичної ради для суддів, є також кроки для втілення антиолігархічного закону, а також у сфері національних меншин. Процес відбору нового директора НАБУ, як я розумію, почнеться у вересні. Словом, є дуже добрий прогрес", - зазначила Катаріна Матернова.

Вона пояснила також, що переговори про вступ до ЄС де-факто є не переговорами, а тривалим процесом адаптації законодавства, і він буде схожий "на марафон з з великою кількістю блокпостів".

Повну версію інтерв’ю дивіться на Youtube-каналі "ЄвроПравди".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.