Як Росія втрачає свого союзника на Кавказі

Аналітика коротко
Четвер, 22 вересня 2022, 12:00

Нове військове загострення на Південному Кавказі призвело до справді історичного результату – Росія опинилася за крок до втрати ледь не останнього союзника.  

Несподівано допомога Єревану прийшла з боку США – терміновий візит спікерки Палати представників Ненсі Пелосі та озвучена у Держдепі готовність стати посередником у діалозі Вірменії та Азербайджану.

Усе це створює можливість для геополітичного розвороту Вірменії. Швидкість якого, ймовірно, залежить від швидкості розгрому російської армії в Україні. Проте суспільна згода на цей розворот формується вже зараз, йдеться у статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Антиросійська Вірменія: чи піде Єреван на розрив союзу з РФ.

Конфлікти у регіоні Південного Кавказу спалахують регулярно, в тому числі навіть із застосуванням артилерії. Проте останній став найбільшим після завершення Другої карабаської війни.

Нагадаємо, в ніч на 13 вересня армія Азербайджану розпочала масові обстріли Вірменії, як пояснюють у Баку, у відповідь на провокації Єревана. Зрештою, азербайджанська армія заглибилася у вірменську територію, впритул наблизившись до популярного курортного міста Джермук.

Цей конфлікт став ще одним кроком Азербайджану, який вже повністю відновив армію після війни 2020 року та поступово посилює тиск на Вірменію.

Наразі Баку висуває три ключові вимоги до країни-сусідки: офіційне визнання своєї територіальної цілісності (тобто визнання Нагірного Карабаху частиною Азербайджану), остаточне виведення вірменських військ із Нагірного Карабаху (там залишаються військові самопроголошеної республіки, яких Баку трактує як частину армії Вірменії), а також згода Єревана на створення Зангезурського транспортного коридору – артерії, що проходитиме територією півдня Вірменії між Азербайджаном та Нахічеванською автономною республікою.

В ситуації, коли можливості РФ різко зменшилися, у Баку з’явився шанс вимагати коридор, безпеку в якому Азербайджан буде забезпечувати самостійно.

Для Єревана такий сценарій категорично неприйнятний. 

Але саме через це є всі підстави вважати, що припинення вогню не триватиме довго і за деякий час Баку відновить тиск на Єреван.

Дії РФ відверто шокували вірмен.

Від самого початку бойових дій вірменський уряд заявив, що ситуація, яка склалася, підпадає під ст. 4 статуту ОДКБ (створений РФ аналог НАТО), членом якого є Вірменія. Заявка про надання допомоги була відправлена того ж дня.

Проте, як виявилося, ані РФ, ані її союзники не збираються допомагати Вірменії.

На додачу ситуацію ускладнило російське телебачення, яке намагалося подати цей конфлікт як суперечку навколо демаркації кордону, що не вимагає надання військової допомоги.

Найбільш яскраво підхід Росії до союзників проілюстрував приїзд до Єревана спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі.

На тлі підтримки, що надають Вірменії Сполучені Штати, голова Держдуми РФ Вячеслав Володін демонстративно оголосив про свій візит до Баку.

Візит Пелосі вийшов дуже показовим. Назвавши дії Баку "посяганням на суверенітет Вірменії", вона заявила, що Вашингтон буде підтримувати Єреван "у боротьбі між демократією та автократією".

На її заяви гостро відреагували в МЗС Азербайджану.

Звичайно, Ненсі Пелосі не є представником виконавчої влади і може бути більш різкою в заявах, аніж дипломати. 

Проте ключові її тези, в першу чергу про необхідність виведення азербайджанських військ з території Вірменії, повторили й у Держдепі.

А згодом держсекретар Ентоні Блінкен організував зустріч глав МЗС Вірменії та Азербайджану, де запропонував посередництво США. І хоча таке посередництво виглядає вигідним більше для Єревана, на пропозицію Вашингтона погодилися обидві сторони.

Докладніше – у матеріалі Юрія Панченка Антиросійська Вірменія: чи піде Єреван на розрив союзу з РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.