ЄС засудив вироки окупаційної влади в Криму Наріману Джелялу та ще двом кримським татарам 

Четвер, 22 вересня 2022, 12:13

Євросоюз засудив вироки псевдосудів в окупованому Криму щодо першого заступника "Меджлісу" кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Асана й Азіза Ахметових. 

Таку заяву опублікував речник Європейської служби зовнішніх справ Петер Стано, пише "Європейська правда".

"ЄС засуджує так званий "вирок", оголошений вчора у протиправно анексованому Криму нелегітимними російськими органами влади… ЄС очікує того, що усі українці, протиправно затримані російською владою, будуть негайно і безумовно звільнені", - йдеться у тексті. 

У заяві відзначають, що окупаційна влада особливо активно переслідує саме представників кримськотатарського народу і ці дії посилилися з початку повномасштабної війни РФ проти України.

"ЄС закликає Росію дотримуватися зобов’язань згідно з міжнародним правом та припинити порушення прав людини жителів Криму, на чому наголошують і у спільній заяві учасників Кримської платформи від 23 серпня 2022 року. ЄС продовжує непохитно підтримувати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України у міжнародно визнаних кордонах. ЄС не визнає і не визнає протиправну анексію Криму Росією", - йдеться у заяві. 

Як повідомляла "Українська правда", підконтрольний Росії Верховний суд Криму 21 вересня оголосив вирок фігурантам "справи про диверсію на газопроводі" в Перевальному – одному з лідерів кримськотатарського національного руху Наріману Джелялу й братам Азізу та Асану Ахтемовим. Джеляла засудили до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, брати Ахметови отримали терміни 13 і 15 років. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.