Як Україна євроінтегрується та чи зможе почати переговори про членство в ЄС впродовж року

Аналітика коротко
Четвер, 22 вересня 2022, 18:45

Катаріна Матернова – представниця найвищого рівня європейських бюрократів, що відповідає за відносини з Україною. Вона очолює Групу підтримки України у ЄС, а також є заступницею гендиректора ЄК, відповідального за розширення та сусідство.

А ще Матернову знають у Києві як одного з ключових друзів нашої держави у Брюсселі. Вона регулярно буває у Києві, давно опікується українськими питаннями та знає як недоліки, так і переваги нашої держави у порівнянні з державами ЄС та сусідами Союзу.

Але після 24 лютого Україна змогла здивувати навіть її! У нашому відеоінтерв’ю ви почуєте, про що саме йдеться, та дізнаєтеся важливі деталі руху до ЄС та повоєнного відновлення.

Для тих, хто віддає перевагу читанню, пропонуємо текстову версію розмови – у матеріалі редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка "Рух України до ЄС буде марафоном з великою кількістю блокпостів".

Коротко, про що говорила Катаріна Матернова:

"У Європі досі немає згоди з приводу розширення ЄС, над цим ще треба працювати. І тому на початку великої війни для декого цей крок [України подати заявку на членство в ЄС] став несподіванкою. Але для друзів України, яких ви маєте у Євросоюзі, це було природним прагненням".

"У Європі були фахівці по Радянському союзу, які потім стали фахівцями по Росії – але не по Україні… Тому європейці почали пізнавати Україну через війну, коли побачили українських біженців, і почали говорити: дивіться, та вони такі ж, як і ми! Вони везуть з собою домашніх улюбленців тощо... Саме тоді з’явилося відчуття солідарності".

"Тому сміливий крок України, що подала заявку про вступ до ЄС, спершу для багатьох був дивний, але зараз і ці люди зрозуміли його сенс".

"Прогрес [щодо втілення Україною семи пріоритетних реформ для вступу в Євросоюз] дуже добрий, і ми розраховуємо, що ви виконаєте усі ці пункти".

"Коли буде плановий звіт про прогрес України – а він буде у циклі 2023 року, тобто ми почнемо готувати його у січні чи лютому, – лише тоді можна буде обговорювати можливий початок переговорів про членство…

Але, на мою думку, першочерговим питанням у наших відносинах є інше. Зараз найголовніше – допомогти Україні перемогти у війні".

"Ми будемо готувати оцінку – щодо відповідності України Копенгагенським критеріям. 

Пам’ятаєте, коли ви йшли до отримання статусу кандидата, уряд України заповнювали опитувальник, і ми тоді його для пришвидшення процесу поділили на дві частини – політичну і економічну. Перед червневим самітом, де ви отримали статус кандидата, ми провели оцінку політичної частини, а до кінця цього року фіналізуємо економічну частину – там йдеться про сумісність технічних регуляцій України та ЄС тощо".

За словами Катаріни Матернової, дуже малоймовірно, що до жовтня 2023 року (коли ЄС зазвичай готує звіт про розширення) Україна отримає рішення про початок переговорів про вступ.

"Зима буде важкою у Євросоюзі, але в Україні це буде надзвичайно важко. Я думаю про мільйони внутрішніх переселенців, які втратили житло, чиї будинки чи квартири були розбомблені. Про тих, хто зараз у тимчасових притулках".

А ще Катаріна Матернова каже, що Україні потрібні шалені кошти для відновлення зруйнованого війною. 

Більше – у матеріалі Сергія Сидоренка "Рух України до ЄС буде марафоном з великою кількістю блокпостів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.