Кулеба закликав запобігти спробам Росії відновити "голодні ігри" з зерном

Четвер, 22 вересня 2022, 19:56

Глава МЗС Дмитро Кулеба закликав країни світу чинити тиск на Москву, щоб запобігти спробам заблокувати продовження дії зернового коридору.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він заявив у своєму виступі на засіданні Ради Безпеки ООН

За словами міністра, з початку вторгнення в Україну Росія дала зрозуміти, що вона готова поставити мільйони людей в Азії, Африці, Близькому Сході перед загрозою голоду заради досягнення своїх імперіалістичних цілей.

"Путін нещодавно збрехав, коли сказав, що більшість зерна надійшло до європейських країн. Насправді дві третини зерна було доставлено споживачам Африки, Близького Сходу та Азії" - заявив Кулеба.

За його словами, відновлення українського експорту змогло зменшити продовольчу невизначеність для найбільш вразливих категорій.

"Сьогодні Чорноморська зернова ініціатива під загрозою. Росіяни ставлять під сумнів ефективність зернового коридору і ймовірно готуються заблокувати продовження ініціативи після спливання погоджених 120 днів" - заявив Кулеба.

"Ми не повинні дозволити Росії відновити її голодні ігри зі світом. Тому я закликаю всі країни, а особливо ті, які залежать від українського продовольчого експорту чинити максимальний дипломатичний і політичний тиск на Москву з вимогою зберегти чорноморський зерновий коридор після листопада. Ми повинні разом захистити життєву важливу зернову ініціативу" - наголосив міністр.

Раніше президент Росії Владімір Путін пригрозив обмежити експорт зерна через Чорне море та заявив, що більшість зернових, які залишають Україну, живлять ринок ЄС, а не йдуть до країн, що розвиваються.

Британська розвідка пізніше заявила, що твердження Путіна не відповідають дійсності. Згідно з даними ООН, близько 30% зернових було поставлено в країни з низьким і середнім рівнем доходу в Африці, на Близькому Сході та в Азії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.