Що дасть Україні членство у клубі найбагатших країн

Аналітика коротко
П'ятниця, 23 вересня 2022, 12:02

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) – є глобальним світовим клубом успішних країн. Ця міжнародна організація об'єднує 38 країн земної кулі, на які припадає понад 62% світового ВВП. Ще близько 70 країн мають статус партнерів, беручи участь у багатьох сферах її діяльності.

Члени ОЕСР суворо слідують принципам демократії та ринкової економіки. Головним інструментом є експертне оцінювання – огляд відповідності країн певним економіко-правовим критеріям на відповідність визнаним стандартам.

Позитивний огляд і співпраця з нею – це "лакмусовий папір" для міжнародних фінансових організацій й інвесторів.

Саме тому визнання України з боку ОЕСР є показником готовності до вступу в ЄС. 

Про те, наскільки це реально – у статті старшого проєктного менеджера (реформа корпоративного управління, приватизація) Офісу реформ КМУ Лілії Горбатюк Шлях до "клубу успішних країн": навіщо Україні членство в ОЕСР.

Здавна увійти до цього елітного світового клубу прагнула Росія. Та через війну в Україні організація вирішила припинити відносини з РФ та завершила переговори про можливість вступу.

Тому зараз Україна може претендувати на статус регіонального лідера у східній частині Європи для співпраці з ОЕСР. Не секрет, що ОЕСР планує відкрити власне представництво у Києві вже найближчим часом, і українська сторона всіляко сприяє цьому.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у березні 2022 року звернувся до ОЕСР з листом про наше бажання членства в цій організації.

На засіданні Ради організації у квітні 2022 року таке прагнення було підтримано.

У липні цього року прем'єр-міністр Денис Шмигаль передав від імені держави заявку на вступ України до ОЕСР.

Вже наприкінці вересня ми будемо знати рішення ради ОЕСР щодо України і готуватися до виконання Дорожньої карти, яку для нас розроблять, базуючись на власному баченні України щодо відновлення та розвитку.

Для Організація економічного співробітництва та розвитку ключовими є реформи у сфері боротьби з корупцією, верховенства права, адже без цього жоден інвестор не ризикуватиме працювати з країною.

На думку експертів ОЕСР, незважаючи на прийняття національної стратегії боротьби з корупцією, її реалізація залишається формальною в тому числі в сфері державного сектора економіки.

Організація також підкреслює необхідність ефективної імплементації Україною міжнародних стандартів щодо прозорості та обміну інформацією, включаючи автоматичний обмін.

Також ключовим завданням є доведення, що в Україні діє прозора й надійна судова система, правозастосовчі механізми та захист прав власників є гарантованими і дієвими.

Тож, вже незабаром, після рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ в ОЕСР, ми отримаємо також і нову Дорожню карту і План заходів.

Ймовірно, це станеться на початку жовтня. Якщо крок за кроком та за підтримки наших партнерів ми виконаємо це "домашнє завдання" – Україна досягне кращих стандартів життя країни.

Докладніше – у матеріалі Лілії Горбатюк Шлях до "клубу успішних країн": навіщо Україні членство в ОЕСР.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.