Україна й союзники у Нью-Йорку скоординували кроки для покарання причетних до воєнних злочинів 

П'ятниця, 23 вересня 2022, 12:50

Україна у Нью-Йорку скоординувала з більш ніж десятком країн-партнерів і прокурором Міжнародного кримінального суду кроки для притягнення до відповідальності причетних до воєнних злочинів РФ в Україні.

Про це повідомили у Міністерстві закордонних справ України, пише "Європейська правда".

Зустріч відбулася у Нью-Йорку, де зараз перебувають багато міністрів закордонних справ у зв’язку з проведенням Генасамблеї ООН, захід спільно організували Україна, Нідерланди, Данія та Німеччина. На ній Україну, крім МЗС, представляли також генпрокурор Андрій Костін та заступниця міністра юстиції Ірина Мудра.

Серед країн-партнерів були присутні міністри закордонних справ Німеччини, Британії, Латвії, Естонії, Словенії, Ліхтенштейну, Фінляндії, Албанії, Польщі, Ісландії, Канади, а також прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан. 

Як зазначають в МЗС, Україна та партнери скоординували кроки задля розслідування та встановлення винних у воєнних злочинах, злочині геноциду та злочинах проти людяності, скоєних російським керівництвом та російськими військовими в Україні.

Дмитро Кулеба у своєму виступі зазначив, що притягнення російських військових і керівництва до відповідальності не має обмежуватися лише судовим процесом в Міжнародному кримінальному суді, та закликав партнерів підтримати створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. 

Він також закликав створити  комплексний компенсаційний механізм за збитки, завдані російською агресією проти України, та розповів, що Україна на жовтень готує проєкт резолюції Генасамблеї ООН з цього приводу. 

Нагадаємо, 22 вересня президент України утворив робочу групу для створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ. До її складу входять у тому числі Кулеба та генпрокурор Андрій Костін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.