Глава МЗС Естонії: якщо до зими надати Україні необхідну підтримку, вона зможе виграти війну

П'ятниця, 23 вересня 2022, 16:48

Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу закликав Захід не піддаватися на ядерні погрози президента РФ і надати Україні потрібну їй зброю ще до зими.

Як пише "Європейська правда", про це він сказав в інтерв’ю Spiegel.

"Я був у Києві кілька тижнів тому. Список необхідного озброєння, який мені там показали українці, не є секретом, йдеться, наприклад, про протиповітряну оборону та далекобійну артилерію. Ми нещодавно побачили, що вони дуже вправно володіють західною зброєю. Навіть з винищувачами потрібно щонайбільше три місяці, щоб їх можна було використовувати. Якби ми ще влітку їх завезли, вони б уже були в роботі", - сказав Рейнсалу.

За його словами, перевага Росії в повітрі продовжує залишатися великою загрозою.

"І я впевнений, що Захід може зробити більше. Твердження про те, що наші запаси порожні, є великим міфом", - заявив міністр.

При цьому він не став давати оцінок обережній позиції Німеччини, яка відмовляється надати Україні танки.

"Це вирішувати історикам. Але нинішня ситуація ставить перед усіма волелюбними народами болюче питання: як так вийшло, що ми не змогли запобігти цій війні? Якщо уявити, що 23 лютого українські герої вже мали б ту зброю, яку мають сьогодні – я впевнений, що це запобігло б наступу росіян. Ми не можемо змінити минуле. Важливіше використати найближчі місяці. Якщо до зими ми більше підтримаємо Україну, вона може виграти війну", - вважає Рейнсалу.

"Якщо нас стримає ядерний шантаж Путіна, це буде не лише великою психологічною перемогою для нього. Це буде підступний початок кінця нашої незалежності", - наголосив він.

Як повідомлялося, Сполучені Штати протягом кількох місяців відправляли до Москви приватні повідомлення з попередженням керівництва Росії про серйозні наслідки, які матиме застосування ядерної зброї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: