У Латвії почалось попереднє голосування на парламентських виборах

Понеділок, 26 вересня 2022, 21:00

У Латвії в понеділок розпочалося так зване попереднє голосування на виборах до 14-го Сейму, яке також триватиме в четвер і п’ятницю – воно призначене для тих, хто не матиме змоги віддати голос в основний день виборів у суботу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

У дні попереднього голосування віддати голос можна лише на окремих дільницях, список яких затверджений Центральною виборчою комісією Латвії. Загалом у країні в понеділок, четвер і п’ятницю працюватимуть 66 виборчих дільниць.

У понеділок дільниці працюють із 17:00 до 20:00; у четвер – з 9:00 до 12:00; а в п’ятницю – з 10:00 до 16:00. Проголосувати можна на будь-якій дільниці, але Латвія поділена на п’ять виборчих округів, і в кожному партії виставлять свій список кандидатів.

Попереднє голосування юридично називається "передачею голосів на зберігання". Фактично заповнений громадянином Латвії бюлетень буде перебувати у виборчій скриньці до закриття виборчих дільниць у суботу, 1 жовтня, коли почнеться офіційний підрахунок голосів.

Голосувати на виборах до Сейму мають права громадяни Латвії, які досягли 18 років. На виборчій дільниці необхідно пред'явити паспорт або eID-карту. Водійські права або інші документи для участі у виборах не годяться.

Останні партійні рейтинги перед виборами до Сейму Латвії, які цитує ERR, показують, що лідирує партія "Єдність" чинного прем'єр-міністра Кріш’яніса Каріньша. Союз "зелених" і селян, який зараз перебуває в опозиції, вийшов на друге місце. Російський союз Латвії – на сьомому місці.

Згідно з опитуванням, п'ятивідсотковий бар'єр на виборах подолають сім партій. Водночас шанси залишаються і в інших партій, оскільки багато виборців ще не визначилися, за кого голосувати, або приховують свій вибір.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: