Як членство України посилить сам Євросоюз

Аналітика коротко
Вівторок, 27 вересня 2022, 20:05

Надання Україні статусу кандидата у члени ЄС активізувало дискусію щодо того, "а навіщо це все Євросоюзу".

Хтось розглядає привідкриття дверей для України як сигнал підтримки, хтось - як геополітичну необхідність.

Але насправді - це те, чого не вистачає Євросоюзу і чого він сам має прагнути, спираючись на свої ж таки документи та на заяви власних лідерів, йдеться у статті Дмитра Ливча, Юлії Шаіпової та Олександра Костриби Посилити ЄС: чому членство України потрібне самому Євросоюзу.

Ще на початку 2010-х у Франції вперше озвучили нову ідею: Євросоюз має посилювати свою стратегічну автономію.

Стратегічна автономія Європейського Союзу - концепт, який передбачає, що Європейський Союз має підвищувати свою здатність діяти самостійно, якщо це необхідно, і разом з партнерами - якщо це можливо.

Стратегічна автономія має допомогти ЄС розвинути інструменти для провадження більш незалежної міжнародної політики.

Зокрема, стратегічна автономія має допомогти подолати такі виклики, як залежність від безпекової парасольки Сполучених Штатів, технологічна залежність від США, залежність від російських енергоносіїв, від швидкості та ефективності видобування ресурсів на Азійському та Африканському континентах та довжини логістичних ланцюгів до країн, що розвиваються, і де розміщені великі європейські виробництва.

Європейський Союз вже досить довго прагне зміцнювати свою стратегічну автономію, але на цьому етапі успіхи були досить обмежені.

Натомість Україна може допомогти Європейському Союзу досягти цієї мети.

Власне, стратегічна автономія ЄС може розглядатися у трьох вимірах: політичному, безпековому та економічному.

І в усіх цим вимірах Україна потрібна Євросоюз.

Як Євросоюз може посилитися завдяки Україні в економічному плані:

- Релокація бізнесу з Південно-Східної Азії в Україну. В Україні нижча вартість праці та вищі умови праці і їхня мотивація, нижчі транспортні видатки; 

- Посилення продовольчої безпеки. Україна має колосальний потенціал не лише як постачальник сировини, але і їжі вищого ступеня обробки. Як і багато інших країн, Україна зможе виробити свою спеціалізацію, яка дозволить їй не перетинатись з іншими агровиробниками Євросоюзу;

- Видобування ресурсів майбутнього. Україна володіє понад 2% всіх світових запасів урану. За умови інвестицій в урановидобувну галузь це могло би суттєво зменшити залежність ЄС від урану, що походить з Росії. На додаток, Україна має потенціал розвивати виробництво зеленого водню.

- Зменшення залежності від російських енергоносіїв. Україна після приєднання до ENTSO-E стала надійним експортером чистої електроенергії в ЄС, а також має потенціал до розвитку власних потужностей зеленого водню, біогазу та інших відновлюваних джерел енергії, надлишок генерації яких може експортувати до Європи.

Крім того, Україна має розвинений потенціал у сфері інформаційно-комунікаційних технологій та певною мірою стала "лабораторією інновацій". Країна однією з перших у Європі прийняла закон, що врегульовує обіг криптовалют, створивши сприятливий податковий режим для ІТ компаній, а також зробивши квантовий стрибок у розвитку публічних послуг, що надаються онлайн.

Євросоюз завдяки Україні може покращити і безпекову компоненту. Війна в Україні, розпочата Російською Федерацією, продемонструвала, що українські збройні сили є одними з найбільш боєздатних у Європі.

Поруч з цим, Україна має потенціал для розвитку власного ВПК і закладає плани щодо його розвитку у свій План відновлення.

Україна має колосальний досвід протидії кіберзагрозами та успішної боротьби на інформаційному фронті, у тому числі завдяки громадянським факт-чекінговим та OSINT (open-source intelligence - розвідка з відкритих джерел). Цей досвід міг би стати дуже важливим для Європи.

Позитивний досвід України стане історією успіху та означатиме, що перехід до суспільства з розвиненою ринковою економікою, демократичного та незалежного - можливий. І це підвищить привабливість саме такого шляху розвитку в регіоні, одночасно зменшивши вплив Росії та Китаю.

Докладніше – у статті Дмитра Ливча, Юлії Шаіпової та Олександра Костриби Посилити ЄС: чому членство України потрібне самому Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.