Бельгію зобов'язали виплатити 100 тисяч євро засудженому терористу за екстрадицію в США

Середа, 28 вересня 2022, 13:11

Бельгія повинна виплатити засудженому терористу Нізару Трабелсі компенсацію в розмірі близько 100 тисяч євро за шкоду, якої він зазнав, будучи екстрадованим до США.

Таке рішення виніс апеляційний суд Брюсселя, пише "Європейська правда" із посиланням на Politico.

Суд також постановив, що бельгійський уряд повинен звернутися до американської влади з проханням вислати Трабелсі назад.

Трабелсі, колишній туніський професійний футболіст, був засуджений у Бельгії в 2003 році за планування нападу на авіабазу Кляйне-Брогель, де базується американський військовий персонал.

Він був засуджений до 10 років ув'язнення, яке відбув, після чого Бельгія видала його США, незважаючи на рішення Європейського суду з прав людини, який постановив, що його не можна відправляти через Атлантику.

 За даними США, Трабелсі зустрічався з лідером "Аль-Каїди" Усамою бен Ладеном незадовго до нападів на США у вересні 2001 року.

Трабелсі вже майже 10 років перебуває в ув'язненні в США. Згідно з доповіддю спеціального посланника при ООН, він утримується в ізоляції, без денного світла в камері і з цілодобовим штучним освітленням. У доповіді також йдеться про те, що він не отримує належного догляду та медикаментів.

Апеляційний суд Брюсселя зобов'язав бельгійську державу виплачувати по 10 000 євро на рік, які Трабелсі провів в американській в'язниці - загалом майже 100 000 євро.

Адвокат Трабелсі Крістоф Маршан заявив, що задоволений рішенням суду, зазначивши, що "ми переконані, що якщо Бельгія надішле ноту до США, то утримувати його в американській в'язниці буде неможливо".

Прес-секретар міністра юстиції заявив, що влада "ретельно вивчає рішення суду, щоб визначити подальші кроки".

У 2016 році бельгійську державу зобов'язали виплатити 78 000 євро збитків Трабелсі та його родині через екстрадицію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: