Румунія та Молдова засудили псевдореферендуми на окупованих територіях України

Середа, 28 вересня 2022, 20:39

Міністерства закордонних справ Румунії та Молдови в середу оприлюднили заяви із засудженням так званих референдумів на тимчасово окупованих територіях України, здійснених Росією.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на сайти румунського та молдовського МЗС.

Зазначається, що Румунія не визнає результати так званих "референдумів", які є незаконними та нелегітимними, серйозним порушенням міжнародного права і тому не мають жодної юридичної сили.

"Проводячи ці так звані "референдуми", Російська Федерація вкотре демонструє, що діє всупереч основоположним принципам міжнародного права та всупереч обов'язкам, які має постійний член Ради Безпеки ООН як гарант миру і безпеки у світі. Така поведінка не може бути терпимою з боку міжнародного співтовариства", – йдеться в заяві румунського МЗС.

Румунія також підтвердила свою підтримку незалежності, суверенітету й територіальній цілісності України та закликала всі держави "відкинути спроби Російської Федерації незаконно анексувати території іншої держави або будь-які подібні дії".

Зовнішньополітичне відомство Молдови своєю чергою назвало "референдуми" грубим порушенням основоположних принципів міжнародного права

"Ці псевдоплебісцити є фальшивим приводом для насильницької анексії частини суверенних територій України. Таким чином, наша країна не визнає результатів цих незаконних дій та підтверджує свою послідовну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів", – зазначається в його заяві.

Як відомо, окупанти провели з 23 по 27 вересня псевдореферендуми про приєднання до Росії захоплених територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель засудив проведення незаконних "референдумів" на окупованих територіях України і фальсифікацію їхніх результатів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: