ЄС після засідання Ради асоціації нагадав Грузії про ключові реформи

Середа, 7 вересня 2022, 18:05

Євросоюз після засідання Ради асоціації ЄС-Грузія у Брюсселі нагадав Тбілісі про важливість реформ у сфері верховенства права, судової системи та боротьби з корупцією, та про необхідність знайти вихід з політичної кризи.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у заяві за підсумками Ради асоціації, що відбулася 6 вересня.  

У заяві пригадують історичне червневе рішення Євроради про визнання європейської перспективи Грузії та її можливості отримати статус кандидата на вступ після визначених реформ. 

"ЄС привітав початок роботи у парламенті Грузії та заохотив правлячу партію включитися в інклюзивний процес за участі представників громадянського суспільства та парламентської опозиції. ЄС закрикав політсили Грузії об’єднатися і разом працювати над визначеними пріоритетами… Європейський шлях Грузії грунтується на заслугах. ЄС готовий задіяти усі інструменти, щоб підтримати її", - зазначають у тексті. 

ЄС визнає, що Грузія здійснила чимало важливих реформ та у багатьох сферах наблизила своє законодавство до європейського. 

"Водночас, ЄС висловив значну стурбованість щодо нестачі помітного прогресу та негативні зміни у деяких ключових сферах у 2021 року. ЄС закликав Грузію подвоїти зусилля для зміцнення демократії та зменшення політичної поляризації, посилення верховенства права, незалежності, доброчесності й підзвітності суддів та антикорупційної системи", - йдеться у заяві.

Також Грузію закликають покращити ситуацію з повагою до прав людини і фундаментальних свобод, у тому числі щодо гендерної рівності й поваги до меншин, та нагадують про важливість свободи медіа. 

"Рада асоціації нагадала, що дотримання найвищих стандартів незалежності суддів, права на справедливий суд та верховенства права є невід’ємними зобов’язаннями Грузії у рамках Угоди про асоціацію. ЄС закликає Грузію забезпечувати незалежність, доброчесність та підзвітність представників судової системи, а також схвалити й впроваджувати амбітну стратегію судової реформи після 2021 року грунтуючись на широкому, інклюзивному процесі з залученням багатьох партій, згідно з європейськими стандартами та рекомендаціями Венеційської комісії", - йдеться у заяві. 

Окремо закликають забезпечити розслідування нападів на журналістів та операторів під час ЛГБТ-маршу у Тбілісі в 5 липня 2021 року і притягнути винних до відповідальності. У заяві відзначили, що в 2022 році подібних заворушень вдалося уникнути. 

Нагадаємо, останнім часом від правлячої партії Грузії дедалі частіше лунає критика на адресу ЄС та США, хоча влада все ж обіцяє проводити реформи, необхідні для кандидатського статусу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: