Керівник МАГАТЕ закликав негайно створити "зону безпеки" довкола ЗАЕС

П'ятниця, 9 вересня 2022, 17:52

Керівник Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі закликав негайно припинити обстріли в районі окупованої Запорізької АЕС і створити "зону безпеки" довкола неї, наголошуючи, що перебої з електропостачанням станції підвищують загрозу аварії. 

Як пише "Європейська правда", відповідне звернення він опублікував 9 вересня.

Гроссі повідомляє, що дізнався від членів місії МАГАТЕ, які все ще залишаються на станції, про те, як Енергодар минулої ночі через обстріли опинився повністю знеструмленим, а з наростаючою інтенсивністю обстрілів малоймовірно, що його вдасться відновити надовго. 

"МАГАТЕ розуміє, що оператор, не маючи впевненості у тому, що зовнішнє живлення буде відновлене, розглядає зупинку єдиного працюючого реактора. Тоді уся станція буде повністю залежати від дизельних генераторів у тому, щоб підтримувати життєво важливі функції для ядерної безпеки… Оператор не зможе перезапустити реактори, доки зовнішнє енергопостачання не буде надійно відновлене", - зауважує Гроссі. 

Він також наголошує, що з усе важчими побутовими умовами, які складаються для мешканців Енергодара, є ризик того, що на станції почне не вистачати співробітників, які критично необхідні для її безпечного функціонування. 

"Ситуація дуже непевна і стає все більш небезпечною… Ми вже бачили, що коли інфраструктуру ремонтують - скоро вона пошкоджується знову. Це абсолютно неприйнятно… Закликаю до негайного припинення обстрілів у всьому районі (довкола ЗАЕС - ред.) Лише це може забезпечити безпеку для персоналу й уможливити тривале відновлення електропостачання для Енергодару та станції. 

Цей драматичний розвиток подій свідчить про абсолютну необхідність створити зону ядерної безпеки. Це єдиний спосіб гарантувати, що не дійде до ядерного нещасного випадку", - наголосив Рафаело Гроссі. 

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, проєкт резолюції МАГАТЕ за результатами поїздки місії на Запорізьку АЕС закликає Росію припинити всі дії на ядерних об'єктах України.

Раніше МАГАТЕ у своєму звіті підтвердила, що Росія розмістила "військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях Запорізької АЕС, зокрема кілька військових ваговозів на першому поверсі турбінних залів у енергоблоках 1 і 2".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.