Глава Генштабу Чехії: РФ і НАТО ніколи не були так близькі до військового зіткнення, як зараз

Понеділок, 10 жовтня 2022, 22:10

За останні кілька десятиліть Росія і НАТО не були ближче до реального конфлікту, як звичайного, так і ядерного, ніж зараз.

Про це заявив начальник Генерального штабу чеської армії Карел Ржека на понеділковій конференції на тему "Російська сила і вплив проти (центральної) Європи і наша реакція", повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Novinky.

Період попередження перед можливим конфліктом на європейському полі бою може бути відносно коротким, сказав Ржека. Він назвав перевагою те, що НАТО тепер має чітко визначеного супротивника в Європі.

"Ще одна річ, яка змінилася для мене як солдата, це те, що я маю чітко визначеного супротивника тут, в Європі", - сказав він. "Нам було соромно називати Росію загрозою, супротивником чи чимось подібним, в той час як вони нас так називають, так до нас ставляться", - додав Ржека.

"Треба сказати, що я, як начальник Генерального штабу, абсолютно чітко усвідомлюю, що якщо я збираюся воювати з кимось тут, на європейському полі бою, то з тим, хто це є. На сьогоднішній день, швидше за все, це Російська Федерація", - сказав він.

Ржева вважає, що сподіватися на швидке завершення війни в Україні не можна. "Може статися все, що завгодно, але я його не бачу", - зауважив він. За його словами, конфлікт також не має хорошого рішення: "Зараз ми говоримо про те, наскільки поганим - більш-менш - буде вирішення ", - сказав він.

Він наголосив, що Чехія має бути повноцінним союзником в НАТО. "Ми, як армія Чеської Республіки, захищаємо себе і завжди будемо захищати себе в рамках Альянсу. Ми повинні бути дійсним союзником", - заявив глава Генштабу Чехії. У зв'язку з цим він звернув увагу, серед іншого, на необхідність стабільного оборонного бюджету.

"Ми не повинні забувати, для чого у нас є армія і збройні сили. Армія для того, щоб воювати, вона повинна готуватися до війни і в цій ролі вона незамінна", сказав він.

Нагадаємо, в МЗС Чехії після масованих ракетних ударів РФ по Україні вважають, що Захід має зняти обмеження на постачання зброї, які ще лишилися.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: