Представниця Косова вперше в історії виступила в ПАРЄ і згадала про Україну

Вівторок, 11 жовтня 2022, 20:02

У Парламентській асамблеї Ради Європи у вівторок уперше отримав право виступу представник частково визнаного Косова – ним стала віцеспікерка парламенту країни Саранда Богуєвці, яка присвятила промову підтримці європейського шляху Приштини й Україні.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Сьогодні ми говоримо не лише про Західні Балкани. Сьогодні ми говоримо про майбутнє Європи. Ми, як Косово, і всі країни Західних Балкан, є Європою. Для нас не може бути іншого майбутнього, окрім як бути частиною сім'ї Європейського Союзу", – сказала Богуєвці у своїй промові, викладеній на сайті ПАСЄ.

Наприкінці промови вона звернулася до колег із України та українського народу.

"Ми дуже добре знаємо, що ви переживаєте. Я сама пережила масове вбивство під час війни в Косові. Ми завжди будемо з вами в цій боротьбі і в цій боротьбі. Ми сподіваємося, що ця жахлива війна скоро закінчиться і справедливість восторжествує. Слава Україні", – сказала представниця Косова.

Як пише "Балканський оглядач", Саранда Богуєвці вижила після потрапляння в неї 16 куль і втратила 14 членів своєї родини, зокрема матір і двох братів, під час жорстоких військових репресій Сербії проти етнічних албанців у 1998-99 роках.

Чотири роки потому Богуєвчі, якій тоді було 18 років, і троє двоюрідних братів і сестер стали першими етнічними албанцями, які свідчили перед сербським судом про звірства, вчинені силами Слободана Мілошевича.

Нагадаємо, у травні міністр закордонних справ Косова Доніка Гервалла повідомила про завершення офіційної процедури з подачі заявки на вступ до Ради Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.