Президенту Литви закидають сексизм через порівняння німецької армії з дівчатами

Середа, 12 жовтня 2022, 12:59

Висловлювання президента Литви Гітанаса Науседи, який порівняв німецьку армію з дівчатами, викликали бурхливу дискусію у балтійській державі.

Про це йдеться в публікації Delfi, пише "Європейська правда".

Хвилю критики викликала фраза, яку президент висловив в інтерв'ю BNS. 

"Німецька армія, знаєте, не дівчина, яку можна запросити провести час на березі озера. Це серйозна армія, якій можна запропонувати одружитися, а в шлюбному договорі мають бути чітко прописані зобов'язання Литви, що ми зробимо, інакше німецька армія не зможе виконувати свої зобов'язання перед нами", – сказав Науседа.

Його слова викликали хвилю реакцій у соцмережах. Консерватор Міндаугас Лінге сказав, що така риторика не личить президенту, і нагадав, що це не перший подібний випадок. 

"Я не знаю, як дівчата ставляться до таких порівнянь, але таке не вперше лунає з вуст президента і не робить йому честі", - сказав Лінге.

У лютому видання lrytas.lt цитувало фразу Науседи у Мюнхені на зустрічі з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс. Мовляв, тоді Науседа звернувся до неї, щоб попросити надіслати до Литви більше військових, оскільки тут, за його словами, є "багато гарних жінок" і вони "сподобаються американським хлопцям".

На заяву президента відреагувала і член Партії свободи Єва Пакаркліте. "Коли думаєш, що вийде добра метафора, а виходить звичайний сексизм", - написала вона.

Голова Центру моніторингу прав людини Юрате Юшкайте зазначила, що якщо Науседа видає такі сексистські порівняння міністерці оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт, то, мабуть, "ніхто не поспішає укладати шлюбний договір, якщо говорити словами президента - цінності та ставлення до питання нерівності статей занадто різні".

Представник Партії свободи Моргана Даніеле пожартувала, що глава держави "завоював інтернет". 

Як відомо, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Альянс вирішив посилити захист на своєму східному фланзі. Зокрема Німеччина має надати Литві бойову бригаду чисельністю від 3000 до 5000 військовослужбовців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: