Шольц хоче розширення ЄС: союз із 27, 30, 36 держав посилить вплив у світі

Субота, 15 жовтня 2022, 17:58

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у суботу закликав до розширення Європейського Союзу.

Про це він сказав на зібранні європейський соціал-демократів, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Tagesschau.

Розширений ЄС зможе краще впливати на світові справи, вважає Шольц.

Президент Литви закликав не сприймати новий формат співпраці ЄС як замінник розширення

"ЄС, до складу якого входять 27, 30, 36 держав, а також понад 500 мільйонів вільних і рівноправних громадян, може ще сильніше посилити свій вплив у світі", - заявив Шольц.

Наразі до складу Євросоюзу входять 27 членів.

"Я відданий розширенню ЄС. Подальше розширення ЄС на схід - перемога для всіх нас", - сказав він.

З моменту вступу на посаду Шольц зробив розширення Європейського Союзу одним із основних напрямків своєї зовнішньої політики. Вона набула ще більшої актуальності після вторгнення Росії в Україну, яка на початку літа стала кандидатом на вступ до ЄС.

Водночас, канцлер Німеччини переконаний, що кандидати на вступ, такі як Україна, Молдова, країни Західних Балкан і, в майбутньому, Грузія, повинні відповідати критеріям вступу.

З розширенням у ЄС не слід ігнорувати проблеми менших держав-членів, переконаний Шольц.

Єврокомісія рекомендувала надати Боснії статус кандидата на вступ в ЄС

"Також у майбутньому кожна країна має бути почута з її проблемами, все інше було б зрадою європейської ідеї", - додав він.

Шольц також закликав до реформ у самому ЄС. Канцлер вважає, щоб уникнути блокувань, у зовнішній і фінансовій політиці має відбутися поступовий перехід до затвердження рішень більшістю голосів, а не консенсусом, як є сьогодні. 

Шольц також пообіцяв підтримувати Україну у протистоянні російській агресивній війні. "Брутальне вторгнення Росії є замахом на європейський порядок безпеки", - вважає канцлер Німеччини.

Читайте також про те, як Україні уникнути помилок інших держав і не затягнути переговори про вступ до ЄС на десятиріччя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: