Президент Литви закликав не сприймати новий формат співпраці ЄС як замінник розширення

Четвер, 6 жовтня 2022, 14:31

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що Європейська політична спільнота не є замінником розширення ЄС і в Євросоюзі налаштовані якнайшвидше почати переговори про членство з країнами-кандидатами після виконання ними рекомендацій Єврокомісії.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", він сказав по прибутті на перший саміт Європейської політичної спільноти у Празі.

"Не сприймайте Європейську політичну спільноту як замінник процесу розширення ЄС. Розширення ЄС – це інший канал і він дуже важливий для ваших країн, і ви вже отримали позитивні сигнали від Європейської ради. Тепер все у ваших руках зробити домашню роботу. І ми налаштовані розпочати переговори про членство настільки швидко, наскільки країни виконають рекомендації Єврокомісії. Сподіваюся, це станеться швидко", - сказав Науседа.

За його словами, Європейська політична спільнота – це як ООН в Європі.

"В ООН часто буває важко знайти спільний означник, тут за участі 44 країн ми, можливо, зможемо дійти до спільних позицій, поставити спільні цілі і підтримати Україну. Підтримка України – це пріоритет номер один, бо на цьому полі бою вирішується доля Європи. Чим більше країн це зрозуміє, тим кращим буде результат, тим швидше вдасться зупинити російську агресію проти України", - заявив президент Литви.

Про новий формат співпраці ЄС і навіщо Київ погодився на нього, читайте у статті.

Або дивіться відео: Новий формат сусідства ЄС. Як же членство для України? Пояснюємо з Праги!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.