Троє депутатів партії Трасс офіційно закликали її піти з посади прем'єра Британії

Понеділок, 17 жовтня 2022, 08:14

Депутати британського парламенту від Консервативної партії почали публічно закликати прем'єр-міністерку Ліз Трасс піти у відставку після шести тижнів перебування на посаді через економічні потрясіння, спричинені ухваленням міні-бюджету.

Про це повідомляє Sky News, пише "Європейська правда".

Кріспін Блант, колишній голова комітету у закордонних справах, став першим членом парламенту від Торі, який заявив про необхідність відставки Трасс.

"Я думаю, що гру програно, і тепер питання полягає в тому, як буде здійснюватися спадкоємність", - сказав він, додавши, що замість Трасс має прийти Ріші Сунак.

Член парламенту від Торі Ендрю Бріджен також закликав Трасс піти з посади прем'єр-міністра, заявивши, що його партія "не може продовжувати в тому ж дусі": "Наша країна, її народ і наша партія заслуговують на краще".

Тим часом член парламенту від консерваторів Джеймі Волліс написав у Твіттері: "Останніми тижнями я спостерігав, як уряд підірвав економічний авторитет Великої Британії і непоправно розколов нашу партію. Досить. Я написав прем'єр-міністру листа з проханням піти у відставку, оскільки вона більше не користується довірою цієї країни".

Згідно з чинними правилами Консервативної партії, вотум довіри лідеру не може бути проведений, доки він не перебуває при владі бодай рік, тож теоретично вона в безпеці до вересня наступного року.

Однак серед членів впливового Комітету 1922, що складається з членів парламенту Торі, ведуться розмови про зміну правил, щоб скоротити цей буферний період.

Якщо достатня кількість членів парламенту надішлють листи про недовіру прем'єр-міністру, то у комітету може не залишитися вибору, окрім як змінити правила.

Нагадаємо, Трасс  звільнила свого міністра фінансів Квасі Квартенга та порушила взяте під час передвиборчої кампанії зобов'язання щодо зниження корпоративного податку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.