У Польщі очікують на прибуття взимку до 800 тисяч біженців з України

Понеділок, 17 жовтня 2022, 16:35

Пів мільйона або навіть 800 тисяч біженців з України можуть прибути до Польщі цієї зими.

Про це заявила в інтерв'ю RMF FM підкарпатська воєвода Ева Леніарт, передає "Європейська правда".

"Ми виходимо з того, що існує ризик нової хвилі біженців. Інформація, яка надходить із заходу України після нещодавніх нападів, не є оптимістичною", - зізналася вона.

Леніарт пояснила, що, за інформацією, яка до неї дійшла, нещодавні російські атаки зруйнували, серед іншого, теплові електростанції та інші об'єкти критичної інфраструктури. Це означає проблеми з опаленням як житла, так і місць колективного перебування людей.

"Я маю на увазі, зокрема, Львів, тому що ми знаємо, що там будуть проблеми. Багато мешканців, з якими ми спілкуємося, висловлюють сумніви щодо того, чи зможуть вони пережити зиму в місті", - визнала підкарпатська воєвода.

Леніарт запевнила, що коли йдеться про наплив біженців, то влада воєводства готується до всіх можливих сценаріїв розвитку подій. Вона також згадала про розмову, яка відбулася у середині вересня з головою Львівської обласної державної адміністрації.

Він зазначив, що у Львівській області перебуває близько 450 000 внутрішньо переміщених осіб зі сходу України, і область готується до напливу близько 500 000 нових людей. "Ми припускаємо, що не менше 500 тисяч - це люди, які можуть прийняти рішення приїхати до Польщі, оскільки підготовлені місця у Львові та околицях не дають можливості пережити зимовий період", - підкреслила Леніарт.

Воєвода пояснила, що наразі функціонує один пункт прийому - на залізничному вокзалі у Перемишлі. "З 1 жовтня ми відновили роботу пунктів підтримки біженців у головних містах нашого воєводства - Жешуві, Перемишлі, Ярославі", - додала вона. За словами Леніарт, у цих пунктах можна отримати гуманітарну допомогу, а також інформацію щодо офіційних формальностей та доступного житла.

Раніше уповноважена уряду Німеччини з питань міграції Рім Алабалі-Радован закликала готуватися до можливого ​​нового притоку біженців з України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.