У Латвії законопроєкт про обмеження російської мови не пройшов парламентську комісію

Вівторок, 18 жовтня 2022, 18:47

Юридична комісія Сейму Латвії у вівторок не схвалила законопроєкт про статус латиської мови, який істотно обмежував сферу застосування російської, що, ймовірно, означає неможливість його ухвалення.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Латвія заборонить складати іспит на водійські права російською мовою

Засідання комісії для розгляду законопроєкту про статус латиської мови другий тиждень поспіль не змогло зібрати кворуму: чотири депутати утрималися від участі, ще двоє взагалі не були присутні на засіданні.

Раніше законопроєкт зазнав критики юридичного бюро Сейму, оскільки він багато в чому дублює норми закону про державну мову, містить суперечливий поділ на "офіційні мови країн ЄС" та "іноземні мови", а також містить не визначене в інших законах поняття "суспільно значущих комерсантів".

Член юридичної комісії Сейму Латвії, депутат від проросійської партії "Злагода" Валерій Агешин вважає, що нинішнє скликання парламенту вже не встигне розглянути законопроєкт. У новому ж Сеймі не буде представлена партія "Консервативні", яка й розробила документ.

Законопроєкт "Консервативних" забороняв комунікацію "мовою, що не є офіційною мовою ЄС" (тобто російською) для місцевої й центральної влади та представників майже всіх сфер публічних комерційних послуг. Також документ передбачав заборону використання російської мови в торгівлі й вимоги щодо її знання під час приймання працівників на роботу.

Водночас у вересні Сейм Латвії затвердив поправки до закону "Про освіту", згідно з якими викладання у всіх школах та дитячих садках країни буде повністю реалізуватися латиською мовою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: