Глава дипломатії ЄС заперечив, що його слова про "джунглі" були расистськими

Середа, 19 жовтня 2022, 09:14

Глава зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозеп Боррель заперечив його коментарі, які викликали критику з боку Об’єднаних Арабських Еміратів, були расистськими.

Про це він написав у своєму блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій, повідомляє "Європейська правда".

ОАЕ засудили суперечливі висловлювання Борреля, в яких він порівняв Європу з садом, а решту світу - з джунглями. В Абу-Дабі заявили, що його ремарки "недоречні та дискримінаційні" та "сприяють погіршенню клімату нетерпимості та дискримінації в усьому світі".

ОАЕ зажадали письмового пояснення коментарів Борреля і викликали Еміля Паульсена, який виконує обов'язки голови делегації ЄС в ОАЕ.

У вівторок Боррель сказав, що його згадка про "джунглі" стосувалася зростаючих прикладів використання країнами сили, залякування та шантажу – поведінки, що суперечить узгодженим міжнародним нормам.

"Метафора "сад" і "джунглі" - не мій винахід. Комусь це справді не подобається, тому що, серед інших, його використовували американські неоконсерватори, але я далекий від цієї школи політичної думки. Насправді ця концепція була присутня в академічних і політичних дебатах протягом десятиліть, оскільки вона стосується простого питання, з яким ми стикаємося щодня: міжнародний порядок повинен базуватися на принципах, прийнятих усіма, незалежно від сили його учасників, чи на волі найсильнішого, яку прийнято називати "законом джунглів"?" - написав Боррель.

"Дехто неправильно витлумачив цю метафору як "колоніальний євроцентризм". Я перепрошую, якщо когось образив. Я вважаю і казав, наприклад, послам ЄС минулого тижня, що ми часто надто євроцентричні та повинні бути скромними та краще пізнавати решту світу, включаючи Глобальний Південь. Я завжди виступав проти підходу "фортеці Європа" і був активно залучений до розвитку відносин з іншими частинами світу", - написав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: