Україна запровадила санкції проти членів родини грузинського олігарха Іванішвілі

Четвер, 20 жовтня 2022, 18:26

Президент Володимир Зеленський у четвер підписав указ про запровадження санкцій проти родини грузинського олігарха, експрем’єра та засновника правлячої партії "Грузинська мрія" Бідзіни Іванішвілі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Новости-Грузия".

Як випливає з тексту указу, санкції були запроваджені проти брата мільярдера – Олександра Іванішвілі та його дружини Кетеван Хараїдзе, а також двоюрідного брата Іванішвілі – бізнесмена Учи Мамацашвілі та його сина Тате Мамацашвілі.

Крім того, під українські санкції потрапив російський бізнесмен грузинського походження Давид Якобашвілі.

Санкції запроваджуються на 10 років і передбачають зокрема блокування активів, обмеження торговельних операцій, припинення польотів і перевезень територією України, заборону на набуття у власність земельних ділянок тощо.

Україна ввела санкції проти дружини Лукашенка, силовиків, олігархів і підприємств

Грузинські політики з опозиції рішення України накласти санкції на родину Іванішвілі вважають закономірним, оскільки давно звинувачують його та "Грузинську мрію" в проросійській політиці. Водночас у правлячій партії Грузії санкції викликали обурення і роздратування.

Бідзіна Іванішвілі офіційно пішов з політики у 2021 році, та опоненти влади вважають, що він продовжує правити країною "з-за лаштунків" і йому підпорядковані не тільки всі міністри, а й державні інститути.

У червні Європарламент ухвалив резолюцію із закликом ввести санкції проти Іванішвілі. У документі його назвали "олігархом", який пов'язаний із Кремлем і чинить негативний вплив на розвиток демократії в Грузії.

Заклики запровадити санкції проти Іванішвілі неодноразово лунали від представників українського уряду. Зокрема стверджувалося, що мільярдер причетний до схем обходу санкцій, введених проти Росії.

Читайте також: Точка неповернення: як Україна остаточно змінила стратегію у відносинах із Грузією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: