Блінкен: війна має скінчитися переговорами, але Путін не зацікавлений у змістовній дипломатії

Четвер, 20 жовтня 2022, 20:17

Державний секретар США Ентоні Блінкен назвав нещодавні російські атаки в Україні ще однією ознакою "відчаю" російського президента Владіміра Путіна, але, за його словами, той не готовий до змістовної дипломатії.

Про це, як пише "Європейська правда", він сказав в інтерв'ю ABC News.

"Гадаю, це ще один знак відчаю Путіна. В останні кілька тижнів він намагається мобілізувати сили, він провів цю фейкову анексію українських територій, а тепер воєнний стан на захоплених територіях – все свідчить про його відчай" - сказав Блінкен.

За його словами, останні дії Росії включно з бомбардуванням цивільних об’єктів, енергетичної інфраструктури України наближаються до війни "з усіх сил".

"Наша мета проста. Вона полягає в тому, щоб бути з українцями, переконатися, що їхня країна залишається незалежною ... і, в кінцевому рахунку, мати найсильнішу руку на переговорах, якщо такі виникнуть, тому що президент Зеленський сам сказав - в якийсь момент все закінчиться через дипломатію", - заявив Блінкен.

У відповідь на зауваження, що президент України Володимир Зеленський не збирається вести переговори з Путіним, а лише з наступним російським президентом, держсекретар зазначив: "Що ж, він чітко дав зрозуміти, що дипломатія повинна в якийсь момент покласти цьому край. Але те, що ми бачили до цього часу - це відсутність інтересу з боку Путіна до змістовної дипломатії".

Відповідаючи на запитання, чи вважає він, що Путін "все ще раціональний", Блінкен відповів: "Важко поставити себе на місце когось іншого. Я думаю, що він раціональний, але рішення, які він приймає - або, можливо, краще сказати, його цілі - не є раціональними".

Про "підштовхування" України до переговорів дивіться також відеоблог ЄвроПравди "Є країни, яким потрібна "мирна угода" РФ та України. Але чи тиснуть вони на Київ?"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: