Іспанія анулювала 33 титули, роздані диктатором Франко членам сім'ї та соратникам

П'ятниця, 21 жовтня 2022, 13:18

Іспанія скасувала 33 аристократичних титули, які диктатор Франциско Франко і його наступник роздавали вірним воєначальникам і членам сім'ї, оскільки набув чинності новий закон "Демократична пам'ять".

Про це пише Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Рішення зачіпає двох онуків Франко, а також нащадків кількох його вищих генералів, міністрів та інших високопоставлених чиновників.

Франко правив Іспанією з 1939 по 1975 рік, очоливши військовий переворот проти обраного лівим Народним фронтом уряду Другої республіки, що призвело до трирічної громадянської війни, яка забрала 500 000 життів.

Закон прирівнює "прославляння винних у злочинах проти людяності" до приниження жертв режиму Франко і виключає титули, що звеличують громадянську війну і військову диктатуру.

Хоча більшість титулів було присвоєно самим Франко як нагороду за відданість, п'ять осіб, на яких поширюється дія закону, були облагороджені його наступником на посаді глави держави, колишнім королем Хуаном Карлосом I, у перші місяці його правління після смерті Франко.

Франсиско Франко Мартінес-Бордіу, старший онук автократора за чоловічою лінією, який успадкував титул лорда Мейраса від удови Франко, Кармен Поло, раніше назвав скасування титулу "нісенітницею, що не має жодного практичного значення".

"Я продовжуватиму залишатися лордом Мейраса, навіть якщо уряд не визнає цього", - сказав він.

Його сестра, Кармен Мартінес-Бордіу, буде позбавлена герцогства Франко, дарованого Хуаном Карлосом I єдиній дочці Франко незабаром після його смерті наприкінці 1975 року.

Законопроєкт торкнеться також родичів засновника фашистської партії "Фаланга" Хосе Антоніо Прімо де Рівера і нащадків генералів Гонсало Кейпо де Льяно і Хуана Ягуе, які віддавали накази про масові вбивства мирних жителів у містах Севілья і Бадахос відповідно.

Через 14 років після ухвалення в Іспанії першого закону "Про історичну пам'ять", нове законодавство, яке просувається лівоцентристським урядом, спрямоване на усунення лазівок і охоплення ширшого кола жертв та злочинів, пов'язаних із Франко.

Закон також сприяє пошуку та ексгумації жертв, похованих у більш ніж 3000 задокументованих масових похованнях. Згідно з рішенням суду 2008 року, під час війни та подальших репресій насильно зникли щонайменше 114 000 цивільних осіб.

Нагадаємо, у жовтні 2019 року останки Франко ексгумували з мавзолею в монументальному комплексі "Долина полеглих" неподалік від Мадрида. Тодішній тимчасовий уряд Санчеса переніс їх на невелике приватне кладовище, викликавши неоднозначні реакції з усього політичного спектру.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: