Спецпроєкт ЄС запустив новий інструмент для протидії дезінформації

Понеділок, 24 жовтня 2022, 14:05

Спецпроєкт Євросоюзу East Stratcom Task Force запустила новий інструмент на своєму сайті для підвищення обізнаності про дезінформацію. 

Як повідомляє Європейська правда", про це оголосили у Європейській службі зовнішніх справ 24 жовтня.

Запуск інструменту приурочили до глобального тижня медійної та інформаційної обізнаності.

"Останні місяці ще більш явно продемонстрували, наскільки велика загроза дезінформації та як важливо захищатися від неї,  у тому числі на індивідуальному рівні… Можна спостерігати повномасштабну дезінформаційну діяльність та маніпуляцію інформацією, що здійснюється багатьма мовами на десятках платформ, онлайн і офлайн. Це спроби розколоти наші суспільства, паразитувати на болючих темах, спантеличувати людей і відвертати увагу від агресії Росії та її воєнних злочинів", - зазначають у комюніке.

Інструмент з’явився у секції "Навчайтесь" на сайті проєкту. На цій сторінці роз’яснюють типові механізми, тактику й наративи поширення дезінформації та маніпуляції інформації, зокрема здійснюваної контрольованою Кремлем медійною "екосистемою". Читачам пропонують способи натренувати критичне сприйняття інформації  та тренування у формі тестів та ігор. Ці матеріали можна використовувати і для тематичних уроків у школах. 

У комюніке відзначають також, що 24 жовтня виповнилося вже 8 місяців з початку повномасштабної війни РФ проти України, та відзначають роль дезінформації у підготовці до цієї агресії. 

Так, останні три місяці перед відкритим вторгненням зафіксували суттєву активізацію дезінформаційної діяльності контрольованих Росією медіаресурсів: використання терміну "нацисти" на адресу українців чи України зросло на майже 300%, терміну "геноцид"- на 500%. За останні 12 місяців загалом проєкт зафіксував понад 1200 конкретних прикладів поширення російської дезінформації про Україну, ЄС, окремі країни й ту частину міжнародної спільноти загалом, що активно підтримує Україну. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: