У Латвії розслідують ввезення залізничних шпал із Білорусі в обхід санкцій

Понеділок, 24 жовтня 2022, 17:52

Латвійська прокуратура розпочала кримінальне розслідування щодо посадовців двох підприємств, яких підозрюють у порушенні санкцій ЄС – вони ввозили з Білорусі дерев'яні шпали зі сталевими цвяхами, тоді як ввезення деревини і сталі було заборонене після вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

У серпні управління податкової та митної поліції Служби державних доходів Латвії на підставі інформації митного управління розпочало кримінальний процес проти двох посадових осіб латвійських підприємств.

Як констатувало митне управління, у Латвію з боку Білорусі в'їхав транспортний засіб із вантажем білоруського походження – з декларації на імпорт випливало, що це складні дерев'яні конструкції, що призначалися для продажу у вільному обігу.

Під час перевірки з'явилася підозра, що у товару неправильний код. Під час огляду вантажу з'ясувалося, що це залізничні шпали з дерева і сталеві цвяхи, які заборонено ввозити в ЄС через санкції.

Досудове розслідування засвідчило, що два латвійські підприємства укладали угоди з білоруською компанією, імпортуючи товари білоруського походження, що порушувало заборону на ввезення білоруських виробів із дерева і сталі. Вантаж було конфісковано, було розпочато кримінальний процес.

У жовтні 2022 року справу було передано в прокуратуру для початку кримінального переслідування. Порушники можуть отримати до чотирьох років позбавлення волі, а до юридичних осіб може бути застосовано ліквідацію, обмеження прав, конфіскацію майна або штраф.

Нагадаємо, в червні служба державних доходів Латвії виявила понад 400 спроб обійти санкції, запроваджені проти Росії та Білорусі, на підставі чого порушено понад 10 кримінальних проваджень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: