Макрон і Шольц зустрінуться за робочим обідом у Єлисейському палаці у спробі залагодити суперечки

Середа, 26 жовтня 2022, 10:17

Президент Франції Еммануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц зустрінуться за робочим обідом у Єлисейському палаці у спробі досягти згоди з питань, що призвели до ускладнення стосунків між Парижем і Берліном останнім часом.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє AFP. 

Спершу на середу планувався двосторонній саміт за участі міністрів - перший з часу зміни влади у Німеччині, - але його відклали на тлі розбіжностей у таких ключових сферах політики, як оборона та енергетика.

Натомість Макрон і Шольц домовилися про особисту зустріч опівдні 26 жовтня. Як повідомили у Єлисейському палаці, лідери спробують "посилити франко-німецьку співпрацю" та знайти "солідарні шляхи реагування" на спільні виклики. Наскільки відомо, спільних заяв після зустрічі не планується. 

Серед питань, які призвели до "похолоднішання" у відносинах - німецький "захисний щит" для домогосподарств і бізнесу на 200 млрд євро. Франція - одна з країн, які розкритикували Берлін за те, що з ними не консультувалися перед таким кроком і це може призвести до викривлення конкуренції. 

Деякі інші розбіжності виникли на тлі рішення уряду Шольца про кардинальний розворот Німеччини у питанні озброєння - як, наприклад, просування Берліном ідеї захисту неба Європи з компонентами ізраїльських виробників, які є конкурентами французьких.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: