ЄС закликає країни-члени до спільних закупівель нової зброї замість переданої Україні

Середа, 26 жовтня 2022, 15:44

Європейський Союз закликав міністрів оборони країн блоку координувати закупівлі зброї, щоб отримати кращі умови від постачальників.

Про це пише Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Західні країни поспішають поповнити запаси зброї і боєприпасів після того, як величезні партії були відправлені до Києва, що вимагає від промисловості нарощування виробництва, щоб задовольнити зростаючий попит.

"Необхідно терміново відновити готовність наших європейських збройних сил і поповнити виснажені запаси", - заявив у комітеті Європарламенту глава відділу безпеки і оборони дипломатичної служби ЄС Стейн Мольс.

Наступне засідання міністрів оборони ЄС відбудеться 15 листопада, і Мольс висловив надію, що вони представлять конкретні пропозиції щодо скоординованих закупівель озброєнь.

За словами Мольса, європейські країни потребують засобів протиповітряної і протиракетної оборони, протитанкових і артилерійських систем і безпілотників. Брюссель сподівається на близько 5-7 проєктів для координації закупівель країнами-членами в таких сферах, як боєприпаси.

Оборонні закупівлі в ЄС рідко здійснюються спільно, оскільки країни прагнуть підтримати свою внутрішню промисловість.

"Зараз дійсно настав час для всіх нас відкласти в сторону ці давні... національні інтереси", - сказав Мольс.

Тімо Песонен, голова Генерального директорату Єврокомісії з питань оборони, промисловості та космосу, сказав, що країни ЄС занадто довго нехтували інвестиціями в оборону.

За його словами, в той час як інвестиції в ЄС за 20 років зросли на 22%, в США вони зросли на 66%, в Росії - майже на 300%, а в Китаї - більш ніж на 600%.

Нагадаємо, командувач Збройних сил Литви Вальдемарас Рупшис пропонує не передавати Україні самохідні гаубиці PzH 2000 і системи ППО NASAMS, оскільки запас озброєння в литовській армії вичерпаний.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: