Новий прем'єр Британії не зніматиме заборону на фрекінг, як хотів попередній уряд

Середа, 26 жовтня 2022, 17:12

Уряд нового прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака не буде втілювати рішення Ліз Трасс про зняття заборони на видобування природного газу методом фрекінгу, яке стало однією з причин падіння популярності попереднього кабміну.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

Заборона на фрекінг (вилучення сланцевого газу з гірських порід шляхом їхнього руйнування) була оголошена в маніфесті (політичній програмі) ще консервативного уряду Терези Мей у 2019 році. Сталося це під тиском екологічних груп і місцевих жителів, які скаржилися на підземні поштовхи.

Наприкінці вересня 2022-го тодішня прем'єр-міністерка Ліз Трасс заявила, що фрекінг буде дозволено, якщо це підтримають місцеві жителі. В її уряді таке рішення пояснювали необхідністю залучення додаткових джерел газу на тлі енергетичної кризи.

Але експерти пояснювали, що фрекінг не допоможе цієї зими знизити ціни на енергоносії, оскільки для розвитку галузі знадобиться багато років. Також залишалося незрозумілим, чи вдасться коли-небудь видобувати значну кількість газу у Британії в такий спосіб.

Крім того, рішення уряду Трасс зустріло спротив і в Консервативній партії, кількадесят депутатів якої підтримали опозицію під час голосування за клопотання, яке б передбачало обов’язкову згоду парламенту на відновлення фрекінгу (детальніше про це ЄвроПравда писала у статті).

У середу представник Даунінг-стріт підтвердив, що заява Ріші Сунака про дотримання маніфесту 2019 року означає також і відновлення заборони на фрекінг.

Цей крок став черговим скасуванням рішень уряду Ліз Трасс. Так, раніше новий прем’єр Британії підтвердив наміри повністю переглянути її податкову реформу, яка призвела до паніки на фондових ринках та обвалу курсу фунта стерлінгів.

Водночас опозиційна Лейбористська партія, хоч і підтримала заяву Сунака, своєю чергою продовжила наполягати, що заборона фрекінгу має бути закріплена на законодавчому рівні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: