Іран запровадив санкції проти євродепутатів і ЗМІ, які нібито підтримують протести в країні

Середа, 26 жовтня 2022, 18:41

Міністерство закордонних справ Ірану в середу оголосило про запровадження санкцій проти низки європейських ЗМІ та організацій у відповідь на нібито їхню участь в організації антиурядових протестів у країні.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Санкції зокрема запроваджені проти групи "Друзі вільного Ірану" в Європейському парламенті та її членів, кількох французьких політиків, низки європейських правозахисних організацій, редакцій європейських медіа Deutsche Welle та RFI, які мовлять на фарсі, а також керівництва німецького таблоїда Bild.

Усіх їх звинувачують у "підтримці тероризму та терористичних угруповань, насильства й ненависті, що призвела до бунтів, насилля, терактів і порушень прав людини проти іранської нації".

Санкції передбачають заборону на в’їзд до Ірану, анулювання віз та конфіскацію майна підсанкційних осіб на іранській території.

В Ірані назвали нові санкції ЄС через придушення протестів "неконструктивними"

Окремо МЗС Ірану повторило своє засудження "незаконних санкційних обмежень" Європейського Союзу щодо іранських чиновників і політиків, яких Брюссель вважає винними в порушенні прав людини й убивстві мирних протестувальників.

Генеральний директор Deutsche Welle Петер Лімбург уже прокоментував санкції, звинувативши владу Ірану у спробах залякування журналістів. Він висловив упевненість, що Німеччина і Європа посилять тиск на Тегеран, а також пообіцяв, що включення до списку санкцій не завадить Deutsche Welle надавати іранцям достовірну інформацію.

Нагадаємо, протести в Ірані спалахнули 16 вересня через смерть 22-річної дівчини Махси Аміні, затриманої "поліцією моралі" за нібито неправильне носіння хіджабу. Пізніше вони перетворилися в ширший рух за розширення прав жінок і скасування режиму аятоли, що діє в Ірані з 1979 року.

За даними іранської влади, станом на зараз під час протестів загинула щонайменше 41 людина, але правозахисні організації говорять про щонайменше дві сотні вбитих і тисячі постраждалих та затриманих.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.