Cейм Латвії схвалив закон про криміналізацію керування авто у нетверезому стані

Четвер, 27 жовтня 2022, 13:35

Сейм Латвії 27 жовтня у фінальному читанні підтримав законодавчі зміни, що запроваджують кримінальну відповідальність за керування авто чи роботу інструктором автошколи у нетверезому стані.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Delfi.

Депутати підтримали проєкт одностайно.

Новий закон передбачає кримінальну відповідальність за керування авто, якщо показники перевищують 1,5 проміле алкоголю в крові. 

Також запроваджується кримінальна відповідальність для інструкторів автошкіл, які сідають за кермо чи виконують роль інструктора у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння та інших подібних речовин - незалежно від виявленої концентрації.

Порушникам може загрожувати до 3 років позбавлення волі, громадські роботи, штраф або випробувальний термін з наглядом, на додачу до позбавлення водійських прав на 5 років. 

Крім того, за керування авто у нетверезому стані або відмову водія, якого підозрюють в алкогольному чи наркотичному сп’янінні, пройти відповідні тести буде застосовуватися конфіскація авто. Якщо порушника впіймали за кермом автомобіля, який належить іншій особі, його зобов’язуватимуть частково або повністю компенсувати вартість транспортного засобу. 

До схвалення цих змін латвійське законодавство передбачало за водіння у нетверезому стані штраф та позбавлення прав на 5 років, а кримінальна відповідальність - лише щодо осіб, які при цьому не мали права сідати за кермо. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: