Китай вимагав від глави МЗС Бельгії спростувати критичні заяви на адресу Пекіна - ЗМІ

Четвер, 27 жовтня 2022, 13:47

Між Китаєм і Бельгією розгорілася дипломатична суперечка на тлі зростаючого занепокоєння з приводу участі Пекіна в європейській інфраструктурі.

Про це пише Politico, повідомляє "Європейська правда".

Згідно з дипломатичною інформацією, що потрапила в розпорядження видання, китайський чиновник зажадав від міністра закордонних справ Бельгії Аджі Лябіб "відмовитися від інтерв'ю", в якому вона попереджала про те, що комерційні судна Китаю можуть бути "переобладнані у військові кораблі для військової техніки".

На запитання, чи повинна Бельгія боротися з інвестиціями китайської судноплавної компанії Cosco, Лябіб відповіла, що її країна повинна подумати про це і що "разом з іншими країнами ЄС ми повинні зменшити нашу стратегічну залежність від Китаю".

Через кілька днів після інтерв'ю дипломат із посольства Китаю в Бельгії зустрівся зі співробітником МЗС Бельгії на прохання китайців, ідеться в телеграмі.

Дипломат розкритикував слова Лябіб про те, що Китай буде маскувати військові судна під цивільні, і наголосив, що міністр не повинен прислухатися до "чуток". Потім Китай попросив Бельгію відкликати інтерв'ю, на що міністерство закордонних справ відповіло відмовою.

У завуальованій погрозі китайський дипломат також зазначив, що торгівля між китайськими та бельгійськими портами є прибутковою для Бельгії. Бельгійський уряд має поважати цю економічну діяльність, якщо він хоче, щоб вона тривала, додав дипломат.

Витік дає рідкісний погляд на загострення напруженості між Європою і Китаєм, яка зазвичай залишається прихованою у світі дипломатичних відносин.

Він відбувається у дедалі напруженіший час, коли в європейських столицях зростає занепокоєння з приводу інвестицій Китаю в порти та інші найважливіші об'єкти інфраструктури.

Нагадаємо, уряд Німеччини схвалив інвестиції китайської компанії Cosco в 24,9% акцій одного з трьох терміналів логістичної фірми HHLA в найбільшому порту країни в Гамбурзі.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Європейська комісія попередила уряд Німеччини не схвалювати інвестиції китайської компанії Cosco в порт Гамбурга.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: