Україна імпортувала електроенергію з Європи в тестовому режимі

виправлено 21:37
Четвер, 27 жовтня 2022, 20:52

Виправлено 21:37. У попередній версії новини йшлося про те, що імпорт електроенергії з Європи відбувся вперше в історії, але пізніше "ЄвроПравді" уточнили, що це не так. Перепрошуємо за помилку.

Державний трейдер "Енергетична компанія України" в четвер здійснив перший тестовий імпорт електроенергії з Європи.

Про це передає "Європейська правда" з посиланням на повідомлення підприємства.

Єврокомісія закликає уряди й бізнес у ЄС допомогти енергетичному сектору України

Уточнюється, що тестовий імпорт електроенергії відбувся зі Словаччини, його потужність становила 1 МВт.

Право на імпорт "Енергетична компанія України" отримала в результаті відкритого аукціону з доступу до міждержавних електромереж, який у вівторок провів оператор національної системи передачі НЕК "Укренерго".

"Технічна можливість імпортувати електроенергію з Європи в Україну – це ще один інструмент стабілізації роботи нашої енергосистеми. Ми повинні бути готові до його впровадження", – пояснив генеральний директор АТ "ЕКУ" Віталій Бутенко.

Нагадаємо, Україна у березні подала заявку на приєднання до європейської енергосистеми ENTSO-E і на початку червня отримала право експортувати свою енергію до Європи. Перший комерційний транскордонний обмін електрикою розпочався наприкінці червня з Румунією та зі Словаччиною – у липні.

Але 10 жовтня через російські ракетні обстріли енергетичних об’єктів Україна оголосила, що припиняє експорт електроенергії до Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: