Литва висилає тимчасового повіреного РФ

Понеділок, 3 жовтня 2022, 13:47

Литва оголосила персоною нон грата тимчасового повіреного у справах РФ Сергєя Рябоконя.

Як пише "Європейська правда", про це повідомили в МЗС Литви.

3 жовтня Литва викликала представника посольства РФ до МЗС та передала ноту, у якій Рябоконя оголошують небажаною особою та дають йому 5 днів для того, щоб залишити країну.

"Литва прийняла таке рішення з огляду на те, що, за інформацією від компетентних органів, останні дії та заяви Рябоконя несумісні з його дипломатичним статусом, можуть вважатися втручанням у внутрішні справи приймаючої країни і, відповідно, є порушенням Віденської конвенції про дипломатичні відносини", - пояснює Вільнюс. 

Крім того, РФ висловили протест у зв’язку з протиправною анексією окупованих територій України. 

Нагадаємо, у зв'язку з війною РФ проти України ще у квітні Литва прийняла рішення про висилку посла РФ у Вільнюсі Олексія Ісакова та співробітників генерального консульства в Клайпеді, закриття російського диппредставництва в портовому місті та зниження дипломатичного представництва між Литвою та Росією до рівня тимчасових повірених у справі. Четверо співробітників посольства Росії також було вислано за діяльність, несумісну з дипломатичним статусом.

У відповідь Москва також вислала литовських дипломатів і закрила консульство в Санкт-Петербурзі.

У травні Литва відкликала свого посла з Росії. Крім того, посольство РФ у Вільнюсі "переселили" на вулицю Героїв України. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.