Лідери ЄС обговорять Україну, ціни на енергоносії та безпеку інфраструктури на тлі ескалації РФ

Понеділок, 3 жовтня 2022, 14:56

Лідери країн Європейського союзу на неформальному саміті в Празі 7 жовтня обговорять, як посилити підтримку України та подальші спільні кроки щодо стримування стрімкого зростання цін на енергоносії.

Про це йдеться в листі-запрошенні президента Європейської ради Шарля Мішеля, пише "Європейська правда".

"Війна в Україні триває. На жаль, Кремль зробив безвідповідальні ескалаційні кроки: він організував кампанію національної мобілізації, примусові "референдуми" та незаконну анексію територій України, і продовжує свою загрозливу риторику. На тлі цих подій ми повинні бути єдині і тверді у своїй відповіді", - сказав Мішель.

Лідери ЄС також обговорять, як краще захистити критично важливу інфраструктуру на тлі аварії на газопроводі "Північний потік".

"Війна в Україні чинить драматичний вплив на енергетичну ситуацію в Європі, що може позначитися і на нашій економіці. Наше головне завдання - гарантувати надійність постачання і доступну енергію для наших домогосподарств і підприємств, особливо з настанням зимових холодів", - йдеться в листі.

Як відомо, на газопроводах "Північний потік-1" та "Північний потік-2" на початку минулого тижня сталися витоки газу. Припускають, що це могло трапитись через підрив трубопроводів.

У Німеччині підозрюють, що витоки газу на гілках російських газопроводів "Північний потік" через Балтійське море є наслідком умисних дійДанія і Швеція також припускають, що може йтися про диверсію.

Водночас РФ почала розслідувати інциденти як "акт міжнародного тероризму". А Путін звинуватив Сполучені Штати в організації вибухів на газопроводах "Північний потік-1" і "Північний потік-2".

Читайте також: Росія грає ва-банк: які наслідки матимуть вибухи на "Північних потоках".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: