ЄС закликав Росію не виходити з "зернової угоди"

Неділя, 30 жовтня 2022, 11:20

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель зауважив, що рішення Росії вийти з так званої "зернової угоди" знову повертає загрозу продовольчої кризи, та закликав Москву змінити рішення. 

Про це повідомляє "Європейська правда". 

"Рішення РФ призупинити участь у Чорноморській угоді (згідно з цитатою - ред.) ставить під загрозу головний маршрут експорту настільки необхідних злаків та добрив, потрібних для реагування на глобальну продовольчу кризу, спровоковану війною Росії проти України.  ЄС закликає Росію змінити своє рішення", - написав Жозеп Боррель. 

Сполучені Штати раніше також закликали Росію повернутися до угоди, наголошуючи, що Кремль знову використовує продовольче питання як зброю у війні.

Нагадаємо, 29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації "зернової угоди" нібито через "теракт" у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, що ціллю атаки у Севастопольській бухті стали кораблі Чорноморського флоту, які нібито були задіяні у забезпеченні безпеки зернового коридору.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Росія знайшла надуманий привід для виходу з угоди, та що чекає на реакцію ООН й Туреччини. 

В ООН прокоментували, що "підтримують контакти" з російською владою після повідомлень про вихід з ініціативи. 

Варто зазначити, що дія "зернової угоди" повинна була завершитись у листопаді, і Росія погрожувала вийти з угоди, якщо не будуть виконані її вимоги.

Читайте більше на цю тему у статті - Добрива від терористів і зерновий коридор. На Україну тиснуть, щоб дати Росії вивозити свій аміак через Одесу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: