Кремль може захотіти "другий фронт" у Придністров’ї, але там не готові воювати - депутат партії Санду

Середа, 5 жовтня 2022, 15:43

На думку депутата парламенту Молдови Оазу Нантоя, представника партії президентки Молдови PAS, Кремль потенційно може наказати російському угрупованню у невизнаному Придністров’ї "вдарити у спину" Україні, але у самому Придністров’ї зовсім не зацікавлені брати участь у війні. 

Про це він розповів в інтерв’ю ЄвроПравді, значна частина якого стосується ситуації у Придністров’ї. 

За його словами, такий наказ Кремля потенційно можливий, якби РФ вирішила спробувати захопити Одесу - але поки що Україна успішно витіснила російські сили з острова Зміїного і північно-західної частини Чорного моря загалом.  

Депутат нагадав, що останні 7 років РФ стало проблемно перекидати нових військових у Придністров’я - після того, як у 2015 році була розірвана угода про військово-технічне співробітництво з Україною. Це стало можливо робити тільки через аеропорт Кишинева приховано, під виглядом туристів, а самі російські військові теж не хотіли там служити. Як наслідок, у придністровську Оперативну групу російських військ почали набирати місцевих мешканців, які народилися на лівому березі Дністра і отримали там російський паспорт, хоча багато хто з них жодного разу навіть не був у Росії. 

"Ці люди пішли служити від безнадії – там же депресивний регіон, роботи немає. Але 24 лютого ця логіка перестала працювати. Я знаю про конкретні випадки, коли люди тікали звідти на правий берег. 

Можу сказати з усією відповідальністю, що серед придністровців немає охочих воювати ні з Україною, ні з Молдовою. І це не тільки про простих людей. Так звані лідери цього режиму тихо лежать на дні й тихо булькають, щоб їх не чіпали – вони не хочуть війни. Але річ у тім, що рішення ухвалюватимуть не вони, а путінський режим. І якщо Путін, не дай боже, спробує атакувати Одесу – то ризики можуть стати реальними", - зазначає Оазу Нантой.

За його словами, значущого військового потенціалу у сил РФ у Придністров’ї немає. Хоча формально там присутні і танки, і "Гради", останні навчання, наскільки відомо, проводилися лише зі стрілецькою зброєю.

"При цьому, були нахабні навчання: наприклад, із форсуванням Дністра або "наведенням фронтової авіації". Де? Який фронт? Яка авіація? У Придністров'ї її немає. Тож уже тоді було зрозуміло, що в запалених імперських мізках Росії є плани на цей клаптик землі… Але головний позитив пов'язаний із тим, що в разі чого (початку воєнних дій між Придністров'ям і Україною. – ЄП) ця так звана армія просто розбіжиться. В українських військових є мотивація, вони захищають свою країну. У росіян цієї мотивації немає – і ми бачимо, що відбувається на лінії фронту. А у придністровців цієї мотивації немає в квадраті", - наголошує депутат.

Він розповів також, що вважає неможливою силову розв’язку у Придністров’ї навіть після 24 лютого, а найбільш реальним шляхом до завершення цього конфлікту є військова поразка Путіна в Україні. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: