У Будапешті відбулася масштабна акція на підтримку угорських учителів

фото, відео
Середа, 5 жовтня 2022, 22:52

Тисячі угорських учителів, учнів та їхніх батьків у середу влаштували акцію на підтримку освітян, які вимагають підвищення заробітної плати, і вчителів, звільнених за участь у протестах.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

За різними оцінками, в акції протесту взяли участь від десяти до кількох десятків тисяч людей. Місцеві видання зазначають, що такого масштабного протесту в Будапешті не було з квітня, коли в Угорщині переобрали прем’єр-міністра Віктора Орбана.

Мітинг розпочався з того, що вранці учні утворили ланцюг, що простягнувся на кілометри через увесь Будапешт.

Удень протестувальники перекрили міст Маргіт – один із мостів угорської столиці, що сполучає її через Дунай, а після цього зібралися на головну площу перед парламентом.

Протестувальники закликали до громадянської непокори з вимогою підвищення заробітної плати, розв'язання проблеми дефіциту вчителів, що поглиблюється, і права на страйк. Вони стояли з плакатами "Не звільняйте наших вчителів" і "Щоб зазирнути в майбутнє, подивіться на школи сьогодення".

Після загальнонаціонального страйку вчителів у січні 2022 року угорський уряд обмежив участь у подібних акціях. А минулого тижня кілька вчителів були звільнені в одній зі шкіл Будапешта через участь в протестах.

Ситуація в Угорщині загострюється через імовірне падіння економіки в наступному році, високу інфляцію та рекордне знецінення місцевої валюти – форинта – відносно євро.

Угорський уряд раніше пообіцяв, що підвищить заробітну плату вчителям, щойно Європейська комісія виділить кошти на відновлення економіки, які були заморожені через звинувачення в порушенні верховенства права.

Читайте більше тут: Закони за 7,5 млрд євро. Як Орбан отримає гроші ЄС і продовжить "війну" за розпад Союзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: