В Іспанії почався суд у справі катастрофи потяга, в якій загинули 80 людей

Четвер, 6 жовтня 2022, 08:26

У середу в Іспанії розпочався судовий розгляд справи про катастрофу потяга 2013 року, в результаті якої загинуло 80 пасажирів і 145 отримали поранення.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

Машиніст поїзда далекого прямування, який врізався в бетонну стіну біля північно-західного міста Сантьяго-де-Компостела, і колишній директор залізничної безпеки звинувачуються в професійній недбалості.

Прокурори вимагають чотирьох років ув'язнення, якщо машиніста Франсіско Хосе Гарсона і Андреса Кортабітарте, колишнього директора з безпеки державної компанії залізничної інфраструктури ADIF, визнають винними у загибелі і пораненнях людей.

Кортабітарте увійшов до суду через чорний хід, щоб уникнути зустрічі з журналістами та жертвами катастрофи, які мітингували перед будівлею. Протестувальник вдарив його, коли Кортабітарте пізніше вийшов через парадні двері суду.

Іспанське національне телебачення показало відеокадри, на яких видно, як демонстранти вигукують на його адресу образи.

Розслідування аварії 24 липня 2013 року показало, що потяг рухався зі швидкістю 179 км/год на ділянці з обмеженням швидкості 80 км/год, коли зійшов з рейок. Розслідування також показало, що машиніст відповів на телефонний дзвінок провідника за кілька секунд до аварії.

Адвокат машиніста Мануель Прієто заявив журналістам у середу, що відсутність покажчиків на ділянці залізничної лінії, де сталася аварія, та інші неадекватні заходи безпеки спровокували сходження з рейок, а не телефонний дзвінок.

Група, що представляє інтереси жертв катастрофи, Alvia 04155 Victims Platform, заявила, що очікує, що судовий розгляд покаже, що ADIF несе більшу відповідальність за сходження поїзда з рейок, ніж машиніст.

"Єдиний спосіб, на жаль, щоб це не повторилося - це засудити ADIF", - заявив представник платформи Хесус Домінгес.

Асоціація також заявила, що справа надто довго не доходила до суду.

"Деякі з жертв і родичів померли за ці роки. Для них ніколи не буде справедливості і, на жаль, нічого не можна зробити", - йдеться у заяві групи.

Очікується, що судовий процес триватиме кілька місяців і в ньому візьмуть участь 669 свідків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: