Європейське космічне агентство опублікувало супутникові фото витоку газу на "Північних потоках"

Четвер, 6 жовтня 2022, 17:06

Європейське космічне агентство (ESA) оприлюднило супутникові знімки наслідків витоку газу на газопроводах "Північний потік-1" та "Північний потік-2" у Балтійському морі.

Знімки опубліковані на сайті ESA, пише "Європейська правда".

Знімки високої роздільної здатності, отримані супутниками Pléiades Neo та Planet, показали збурення на поверхні моря розміром від 500 до 700 м.

Зображення, зроблене 26 вересня
Зображення, зроблене 26 вересня

30 вересня розрахунковий рівень викидів, отриманий за результатами першого вимірювання концентрації метану, становив 79 000 кг на годину - що робить його найбільшим витоком метану, коли-небудь виявленим супутником з одного точкового джерела.

Цей показник є надзвичайно високим, особливо якщо врахувати, що витік стався через чотири дні після першого прориву, і це лише одна з чотирьох точок розриву в трубопроводі.

 

Згодом було зафіксовано значне зменшення оціночного діаметра метанового збурення в міру того, як газ з трубопроводів припиняв витікати. Це підтвердили знімки, зроблені апаратом Copernicus Sentinel-2 та американським супутником Landsat 8.

Нагадаємо, перші висновки інспекції Швеції, яку провели у місці прориву труб "Північних потоків", зміцнили версію диверсії.

Як відомо, у Європі вважають інциденти на гілках російського газопроводу наслідком умисних дій. Президент США Джо Байден назвав пошкодження російських газогонів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" свідомим актом диверсії, що стало першою подібною заявою американської сторони.

Зі свого боку президент РФ Владімір Путін звинуватив у диверсії на газопроводах США. 

Читайте більше на цю тему у статті: Росія грає ва-банк: які наслідки матимуть вибухи на "Північних потоках".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: